Boj juhoafrického prezidenta s rúškom je hitom internetu

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa chcel ísť občanom príkladom a v priamom prenose si na znamenie solidarity nasadil rúšku. Jeho nešikovné kroky, počas ktorých si pestrofarebnou látkou nakoniec namiesto úst a nosa zakryl oči, sa ale vďaka komickému potenciálu stali hitom internetu.

25.04.2020 09:00
debata (4)

Prezidentov boj s rúškom bol na sociálnych sieťach terčom vtipov a pod hashtag #facemaskchallenge (# rúškovávýzva) ho komentovali desaťtisíce ľudí. Napísala o tom agentúra AFP.

Prezident na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámil, že krajina začne postupne od 1. mája uvoľňovať prísne obmedzenie pohybu, ktoré bolo zavedené pre koronavírus. Nakoniec občanov vyzval, aby vonku pokiaľ možno nosili rúška a v rámci osvety si chcel jedno nasadiť. Najskôr sa mu ale nedarilo uchytiť jednu z gumičiek za uchom a nakoniec si rúško nasadil tak, že mu zakrývalo oči a nie ústa. Pri manipulácii navyše siahal na prednú časť rúška, čo je podľa odborníkov chybné.

„Keď nevidím vírus, vírus nevidí mňa,“ komentoval Ramaphosovu horúcu chvíľku jeden z používateľov na twitteri. „Konečne niečo pozitívne. Cyro, vďaka, že ste nás rozosmial,“ napísala na tejto sociálnej sieti Roxanne Konkolová.

Zábavu si ale nakoniec zo seba urobil aj sám prezident. „Mám tu odkaz pre všetkých, ktorí sa mi smiali: chcem spustiť televízny kanál, kde budem ľudí učiť, ako si nasadzovať rúška,“ povedal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus