Sýrska armáda zlikvidovala niekoľko rakiet, z útoku podozrieva Izrael

Sýrska protivzdušná obrana v pondelok nadránom zlikvidovala niekoľko rakiet vypálených počas náletu, ktorého terčom bolo niekoľko objektov v hlavnom meste Damask.

27.04.2020 08:45 , aktualizované: 09:53
debata (6)

Oficiálna tlačová agentúra SANA označila nálet za „izraelský“ a podniknutý zo vzdušného priestoru Libanonu. Informácie o zranených, obetiach alebo materiálnych škodách bezprostredne neboli k dispozícii.

SANA neuviedla podrobnosti o cieľových objektoch útoku, ku ktorému došlo pred svitaním, ale dodala, že sýrska armáda časť rakiet zostrelila, takže nedosiahli svoj cieľ.

Pri útoku zahynuli traja civilisti

Traja civilisti dnes ráno prišli o život pri izraelskom bombardovaní oblasti neďaleko Damasku. Informovala o tom podľa agentúry AFP sýrska štátna televízia.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a libanonskej militantnej skupiny Hizballáh, konštatovala agentúra AFP.

Posledný útok tohto druhu sa podľa agentúry SANA odohral 20. apríla, keď sýrska protiletecká obrana zlikvidovala rakety vypálené Izraelom na ciele neďaleko starobylého mesta Palmýra.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva vtedy uviedlo, že cieľom boli „vojenské objekty pre iránske milície v púšti okolo Palmýry“.

Pri útoku prišli o život traja sýrski ozbrojenci a šesť cudzincov, ktorých štátnu príslušnosť sa podľa SOHR nepodarilo určiť.

Izrael potvrdzuje svoje vojenské aktivity v Sýrii len v ojedinelých prípadoch; tvrdí však, že prítomnosť posíl z Iránu v Sýrii je preň hrozbou a preto bude pokračovať v náletoch.

Izraelské vedenie nereagovalo na obvinenie, že aj raketový útok z pondelka rána, bol izraelský, napísal denník The Times of Israel.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria