Vírus je späť vo Wu-chane. Kríza sa tak skoro neskončí

Do kolísky pandémie sa po vyše piatich týždňoch vrátila nákaza. V čínskom Wu-chane, kde sa koncom minulého roka objavil dovtedy neznámy nový koronavírus, ide o prvú recidívu od začiatku apríla, keď tam úrady uvoľnili drakonické protiepidemiologické opatrenia. Infekciu zdravotníci zistili u človeka, ktorý nemal žiadne príznaky.

10.05.2020 15:20
Čína Wu-chan Školy Koronavírus Stredné Otvorenie
Študenti prichádzajú na strednú školu vo Wu-chane, kde sa v uplynulý týždeň obnovilo vyučovanie. Foto: SITA/TASR
debata (136)

Je to neradostná správa vo chvíli, keď ľudia na celom svete netrpezlivo čakajú, až ich vlády oznámia, že sa podarilo zastaviť šírenie koronavírusu a môžu sa vrátiť k bežnému životu. Wu-chan je dôkazom, že normálny stav môže byť stále ešte ďaleko, napísal spravodajský server televízie CNN. Jej reportér po prechádzke po predtým živej obchodnej ulici hlásil, že viac ako polovica miestnych obchodov zostáva zatvorená.

Mesto, ktoré prvých pacientov evidovalo začiatkom decembra, sa v pokuse zastaviť šírenie nákazy 23. januára uzavrelo pred svetom aj zvyškom Číny. Život vo Wu-chane sa vtedy prakticky zo dňa na deň zastavil. V niektorých častiach veľkomesta boli ľudia izolovaní vo svojich domovoch po niekoľko mesiacov. Pri zháňaní potravín a ďalších nevyhnutností sa museli spoliehať na donáškovú službu.

Od 3. apríla bol ale Wu-chan považovaný za "čistý“. Päť dní na to úrady oficiálne ukončili 76-dennú karanténu, ktorú uvalili na 11-miliónové veľkomesto, a jeho obyvateľom povolili opustiť ho. Ľudia i miestne podniky však čoskoro zistili, že úplné otvorenie mesta bude trvať ešte bolestivo dlho.

Aj napriek uvoľneniu tých najprísnejších opatrení je väčšina obchodov uzavretá, reštaurácie môžu ponúkať jedlo iba so sebou a keď idú obyvatelia Wu-chan von, musia nosiť ochranné pomôcky a dodržiavať rozostupy. Nálada v meste sa líši od optimistických vyhlásení mestskej správy. Na tlačovej konferencii 8. apríla jeden z koordinátorov boja proti epidémii Luo Ping uviedol, že niektoré sektory sú už 100-percentne obnovené a zvyšné prevádzky sa mali spustiť do konca apríla.

Majitelia podnikov, ktorí sa nedávno do Wu-chanu vrátili, ale zápasia s prakticky nulovým ziskom. Narážajú na nízku kúpyschopnosť obyvateľstva i vysoké nájomné. Experti predpovedajú, že ekonomike mesta potrvá dlhé mesiace, kým sa spamätá.

"Z krátkodobého hľadiska tu, samozrejme, bude oživenie,“ hovorí ekonóm Larry Hu z austrálskej bankovej spoločnosti Macquarie. "Najskôr sa spamätá výroba a potom spotreba, pretože veľa ľudí sa stále zdráha chodiť von… ale z dlhodobej perspektívy, z perspektívy nasledujúcich troch rokov, vírus ekonomickému rastu Wu-chanu ublíži,“ domnieva sa odborník.

Ekonomika provincie Chu-pej, ktorej metropolou je Wu-chan, za prvý štvrťrok roku 2020 zaznamenala v porovnaní s predchádzajúcim rokom 40-percentný prepad, uvádza agentúra Nová Čína. Len za marec sa predaj v obchodoch znížil o 15 percent.

Vyššie výdavky ako príjmy

Čínska vláda oznámila, že v rámci koronavírusových úľav nebude od podnikov v štátnom podnájme vyžadovať tri mesiace nájomné. Tí, čo si prenajímajú prevádzky od súkromníkov, sa však vinou vysokých nákladov a absencie zisku obávajú o živobytie.

"Otvoril som na dva dni. Žiadni zákazníci sa neprišli najesť, pretože je to zakázané, a z on-line donáškových služieb som dostal len dve alebo tri objednávky. Výdavky za otvorenú reštauráciu boli oveľa vyššie ako denné príjmy, takže som znova zavrel,“ posťažoval sa denníku Global Times majiteľ jednej z wuchanských reštaurácií.

Niektoré z malých podnikov sa obávajú, že akákoľvek pomoc od vlády dorazí pravdepodobne príliš neskoro na to, aby ich obchodíky a reštaurácie zachránila; budú teda musieť zatvoriť natrvalo. Svoje dvere klientom doteraz neotvorili posilňovne a kiná a zatiaľ neexistuje žiadny plán, kedy by sa otvoriť mali.

Mnohé prevádzky, ktoré otvorili, zmenili štýl podnikania. Veľké reťazce s rýchlym občerstvením ako sú Starbucks, McDonalds, Burger King, KFC a Pizza Hut zákazníkom nepovoľujú vstup dovnútra. Namiesto toho stoly presunuli na ulicu a jedlo a nápoje zákazníkom nosia von.

Podnikateľov i obyvateľov Wu-chanu však oveľa viac trápi iná vec – podľa niektorých je len otázkou času, kedy sa mestom preženie druhá vlna nákazy. Tá by viedla k opätovnému uzavretiu mesta, čo by znamenalo ďalšiu ranu pod pás miestnej ekonomike. Wu-chan aj zvyšok sveta majú teda pred sebou zjavne ešte dlhú cestu, než sa budú môcť vrátiť k stavu, ktorý sa aspoň podobá tomu normálnemu.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pandémia #Wu-chan #koronavírus