Orbán dostal od únie dve zauchá

V Bruseli bola maďarská vláda na pranieri pre spôsob, akým si pod zámienkou boja s pandémiou posilnila moc. V Luxemburgu zase za zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl.

14.05.2020 20:44 , aktualizované: 20:45
Viktor Orbán Foto: ,
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán
debata (97)

VIDEO: Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová v Európskom parlamente k situácii právneho štátu v Maďarsku po zavedení zákona o koronakríze. Brusel, 14.5. 2020

Video

Európsky parlament vo štvrtok posudzoval, či sú mimoriadne právomoci kabinetu Viktora Orbána počas koronakrízy v súlade s európskymi normami. Spravodajkyňa pre skúmanie stavu právneho štátu v Maďarsku, francúzska europoslankyňa Gwendoline Delbosová-Corfieldová tvrdí, že sú s nimi v rozpore. Kritizovala nielen to, že núdzový stav, počas ktorého môže Orbán vládnuť obchádzaním parlamentu len pomocou dekrétov, je časovo neobmedzený, ale aj ustanovenia obmedzujúce slobodu prejavu. Viacerí europoslanci odsúdili ako pokusy zastrašiť a umlčať kritikov vlády prípady zadržania a policajného vypočúvania diskutérov na sociálnych sieťach pre (prokuratúrou zamietnuté) podozrenie zo šírenia poplašnej správy.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová upozornila, že komisia bude ostražito sledovať, ako sa v členských krajinách budú postupne rušiť núdzové opatrenia, ktoré zasahujú právny štát, základné práva a demokratické hodnoty. „To je obzvlášť dôležité vo vzťahu k Maďarsku vzhľadom na absenciu jasného časového obmedzenia núdzového stavu,“ povedala s tým, že bude presadzovať, aby sa krajinám porušujúcim zásady právneho štátu nevyplácali peniaze z úniových fondov.

Maďarská vláda včera naznačila, že v prípade priaznivého vývoja epidemiologickej situácie by núdzový stav mohla koncom júna zrušiť. Budapešť si ale neodpustila ďalší ostrý výpad proti Bruselu.

Ministerka spravodlivosti Edit Vargová obvinila Európsky parlament, ktorý jej nepovolil prehovoriť v diskusii namiesto pozvaného, ale koronakrízou zneprázdneného premiéra Orbána, zo zrady Maďarska. „Môže sa označiť za európsku taká inštitúcia, ktorá v najťažšom období zápasu s epidémiou zaútočí na členský štát, spochybní jeho opatrenia a podkope legitimitu jeho rozhodnutí? To ani medzi nepriateľmi nie je obvyklý postup a v rámci európskej rodiny ide o historickú zradu,“ napísala v pripravenom prejave, ktorý zverejnila na sociálnej sieti.

Druhý úder vo štvrtok Orbánov kabinet utŕžil od najvyššieho európskeho súdu. Ten rozhodol, že Maďarsko nemôže držať migrantov v oplotených zónach na hranici neobmedzene dlhú dobu. Podľa Súdneho dvora EÚ je prístup Maďarska k žiadateľom o azyl, ktorých zadržalo na svojich hraniciach so Srbskom, nezákonný. Maďarsko síce má právo na svojich hraniciach prevádzkovať prísne strážené tranzitné zóny, musí ale rešpektovať zákony, a tie jasne stanovujú maximálnu dobu, počas ktorej v nich môže migrantov zadržiavať.

Budapešť argumentuje, že v tranzitnej zóne sa migranti zdržiavajú dobrovoľne, lebo ju môžu opustiť smerom do Srbska. V prípade štvorice žiadateľov o azyl, ktorí Maďarsko žalovali, to však neplatí, lebo Srbsko ich odmieta prijať. Súd preto rozhodol, že ich zadržiavanie v tranzitnej zóne sa prakticky rovná odňatiu slobody a nie iba obmedzeniu slobody pohybu.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán #Európsky parlament