Vo Francúzsku určí víťaza Picassovho obrazu lotéria

Stačí si kúpiť lístok do tomboly za 100 eur a mať veľké šťastie a môže sa z vás stať nový majiteľ obrazu Pabla Picassa v hodnote niekoľkých miliónov eur. Práve plátno slávneho maliara z roku 1921 je totiž hlavnou výhrou charitatívnej akcie, ktorej výťažok má pomôcť s dodávkami vody chudobným dedinčanom v afrických krajinách. Žrebovanie sa uskutoční v stredu v sídle aukčnej siene Christie 'v Paríži.

19.05.2020 16:05
debata (2)

Maľbu s názvom Zátišie poskytol usporiadateľom zberateľ a obchodník s umením David Nahmad a šancu zavesiť si obraz na stenu má každý, kto si kúpi žreb. K dispozícii ich bolo 200-tisíc, všetky sa ale ani zďaleka nepredali.

Pre pandémiu koronavírusu záujem o ne totiž ochladol a ľudia si zatiaľ kúpili len zhruba 50-tisíc kusov. Po vyhlásení karantény vo Francúzsku sa odsunulo aj samotné žrebovanie, ktoré sa malo podľa pôvodných plánov uskutočniť už na konci marca.

Nahmad pôvodne sľúbil organizácii Care Picasso zátišie s pohárom absintu a novinami predať za milión eur, ale aj on kvôli koronavírusu nakoniec z ceny ešte o 100-tisíc eur zľavil. Obchodník ale zdôrazňuje, že dielo má hodnotu až tri milióny eur.

Najviac losov sa zatiaľ predalo vo Francúzsku, Taliansku, USA a Švajčiarsku. Pri minulej podobnej akcii v roku 2013 vyhral Picassovu kresbu 25 ročný Američan z firmy na výrobu protipožiarnych hlásičov.

„Dúfam, že tentoraz vyhrá niekto z iného kúta sveta, napríklad z Južnej Ameriky alebo Blízkeho východu. Len pre zmenu. Bolo by fajn, keby sa Picasso dostal do celého sveta,“ povedal Nahmad.

Nahmad je jeden z najvýznamnejších zberateľov diela Pabla Picassa na svete. Predávaný obraz s rozmermi 23 krát 46 centimetrov je najmenší z tých, ktoré vlastní. Picasso plátno namaľoval niekoľko mesiacov pred svojimi 40. narodeninami v júni 1921, krátko po tom, čo mu jeho prvá manželka Olga porodila syna Paula.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #maľba #lotéria #Pablo Picasso