Čína obvinila USA, že zasahujú do ich vnútorných záležitostí

Americký minister zahraničných vecí vydiera hongkongskú vládu a nedávne vyhlásenia zo strany Washingtonu sú jasným zásahom do vnútorných záležitostí Číny. Podľa agentúry Reuters to uviedli čínske úrady.

21.05.2020 08:23
debata (18)

Reagovali na slová Mikea Pompea, ktorý v stredu vyhlásil, že pre nedávne zaobchádzanie s hongkongskými prodemokratickým aktivistami je pre USA ťažšie posúdiť, či územie má stále rozsiahlu autonómiu vo vzťahu k Číne.

„Pozorne sledujeme, čo sa tam deje,“ povedal šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii. „Pred súdom stáli poprední hongkonskí aktivisti Martin Lee a Jimmy Lai. Kvôli podobným krokom je pre nás ťažšie posúdiť, či Hongkong má stále vysokú autonómiu vo vzťahu k pevninskej Číne,“ dodal Pompeo.

Hovorca Sie Fenga, najvyššieho predstaviteľa Číny v Hongkongu, vo vyhlásení uviedol, že Pompeove kroky čínsky ľud nevystrašia a že Peking naďalej bude chrániť svoju zvrchovanosť, bezpečnosť a záujmy.

Hongkong má podľa amerického práva špeciálne postavenie. Americký prezident Donald Trump už vlani v novembri podpísal zákon schválený v Kongrese, ktorý vyjadruje podporu prodemokratickým demonštrantom v Hongkongu. Zákon okrem iného ukladá ministerstvu zahraničných vecí USA, aby aspoň raz ročne podávalo správu o stave hongkongskej autonómie. Trump vtedy tiež podpísal nariadenie, ktoré zakazuje predávať hongkonskej polícii zbrane a muníciu, ktoré sa používajú na reguláciu demonštrácií.

Protesty v Hongkongu začali vlani v júni pôvodne proti návrhu zákona, ktorý mal umožňovať vydávanie ľudí podozrivých z trestných činov pevninskej Číne, pod ktorej správu sa bývalá britská kolónia Hongkong v roku 1997 vrátila. Postupne ale účastníci požiadavky rozšírili na všeobecnejšie demokratické reformy, vrátane slobodných volieb.

Opatrenia prijaté v Hongkongu, rovnako ako v ďalších krajinách sveta, v snahe zastaviť postup choroby COVID-19 v posledných týždňoch utlmila protivládne protesty. Nedávne zatknutie niektorých významných prodemokratických aktivistov a nové obavy z posilňovania nadvlády Pekingu nad Hongkongom ale prodemokratické hnutie oživili. Veľká protestná akcia je plánovaná na 1. júla, čo je výročie odovzdania Hongkongu späť Číne.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Hongkong