Zverejnili nové fotografie z dolapenia nacistického zločinca Eichmanna

Izraelská vnútorná tajná služba Šin Bet zverejnila vo štvrtok nové fotografie týkajúce sa operácie, počas ktorej pred 60 rokmi v Argentíne chytili jedného z najhľadanejších nacistických zločincov Adolfa Eichmanna. Informoval o tom denník The Jerusalem Post.

21.05.2020 18:12
debata

Na doposiaľ nezverejnených záberoch vidno vybavenie použité pri operácii z mája 1960. Sprístupnená bola aj časť súvisiacej korešpondencie služby Šin Bet.

Na jednej z fotografii vidno koženú tašku s malým otvorom. V nej bol počas operácie schovaný fotoaparát, ktorým agenti tajne fotografovali Eichmanna. Zverejnený bol aj pôvodný záznam z operácie spolu s prvou fotografiou Eichmanna zhotovenou skrytou kamerou.

„Išlo o komplexnú operáciu… realizovanú ďaleko od územia Izraela, v cudzom a neznámom prostredí, ktorá stála na dôkladnom a presnom operačnom plánovaní,“ uviedol v štvrtkovom vyhlásení riaditeľ Šin Betu Nadav Argaman.

Adolf Eichmann bol jedným z hlavných strojcov holokaustu, ku ktorému došlo v nacistickej Tretej ríši a ňou okupovaných krajinách. Po zadržaní a únose z Argentíny Eichmanna postavili pred súd v Jeruzaleme a v máji 1962 bol popravený obesením. Jeho popol napokon rozsypali nad morom mimo izraelských teritoriálnych vôd.

Na Eichmannovom dolapení v Argentíne, kde roky žil pod falošnou identitou, a jeho následnom tajnom leteckom prevoze do židovského štátu sa podieľali agenti Šin Betu spolu s ďalšou izraelskou tajnou službou Mosad.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #fotografie #Adolf Eichmann