Haváriu lietadla pri pakistanskom meste Karáči prežili najmenej dve z 98 osôb

Haváriu dopravného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo pri pakistanskom meste Karáči, prežili najmenej dve osoby na palube. Uviedli to dvaja nemenovaní predstavitelia pakistanského leteckého úradu, ktorých citovala agentúra AP.

22.05.2020 12:33 , aktualizované: 16:45
debata (16)

Podľa najnovších údajov úradu pre civilné letectvo bolo na palube 91 pasažierov a sedem členov posádky. Predstavitelia letiska v meste Láhaur, odkiaľ lietadlo štartovalo, predtým informovali o 107 osobách na palube. Podľa lokálnych televíznych staníc zranenia utrpeli traja ľudia, ktorí sedeli v prvom rade sedadiel.

Medzi preživšími je podľa Geo TV aj riaditeľ Bank of Punjab Zafar Masúd, ktorého z miesta havárie odniesli na nosidlách. Previezli ho do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný. Záchranári zatiaľ objavili najmenej 17 mŕtvych tiel a šesť zranených; sú medzi nimi zrejme aj osoby, ktoré sa v čase pádu lietadla nachádzali na zemi.

Pri páde stroja bolo poškodených najmenej päť alebo šesť domov v husto obývanej chudobnej štvrti pri Džinnáhovom medzinárodnom letisku, známa ako Model Colony. Na miesto vyrazili sanitky a záchranári a armáda poslala jednotku rýchleho nasadenia. Na záberoch odvysielaných televíziou Geo bolo vidieť v blízkosti miesta nešťastia mnoho ľudí. Sanitky si medzi nimi museli kliesniť cestu.

Podľa pakistanského leteckého úradu pilot lietadla vyslal núdzový signál s tým, že došlo k zlyhaniu jedného z motorov, a pred haváriou uskutočnil dva alebo tri pokusy o pristátie. K incidentu došlo iba niekoľko dní po tom, ako Pakistan začal obnovovať prevádzku komerčných letov.

Výberová chronológia havárií dopravných lietadiel vo svete od začiatku roka 2018

11. februára 2018

Rusko: Nikto z cestujúcich ani členov posádky neprežil haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo.

18. februára 2018

Irán: Nikto neprežil nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube. K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, ležiaceho 620 kilometrov od Teheránu. Lietadlo, ktoré smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž, narazilo do úbočia vyše 4000 metrov vysokej hory Dena.

18. mája 2018

Kuba: Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane, zahynulo 112 ľudí vrátane piatich detí. Prežila len jedna Kubánka. Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

29. októbra 2018

Indonézia: Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto zo 189 ľudí na palube. Boeing-737 MAX 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga.

21. decembra 2018

Konžská demokratická republika: Zrútilo sa lietadlo typu Antonov An-26, na palube ktorého sa nachádzalo 23 ľudí vrátane trojčlennej ruskej posádky. Stroj spoločnosti Gomair, ktorý sa vracal do Kinshasy z mesta Tshikapa, kam dopravoval volebné materiály, havaroval 35 kilometrov od konžskej metropoly Kinshasa, keď sa chystal na pristátie.

10. marca 2019

Etiópia: Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského mesta Nairobi. Medzi obeťami z 35 krajín boli aj manželka, syn a dcéra poslanca slovenského parlamentu Antona Hrnka; štvrtou slovenskou obeťou havárie bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová.

5. mája 2019

Rusko: Pri núdzovom pristátí na letisku Šeremeťjevo havarovalo lietadlo Suchoj Superjet 100 spoločnosti Aeroflot. Lietadlo malo pôvodne namierené do Murmanska, ale krátko po vzlietnutí ho zasiahol blesk, ktorý vyradil automatiku a bezdrôtovú komunikáciu. Zo 78 osôb na palube ich haváriu neprežilo 41.

24. novembra 2019

Konžská demokratická republika: V husto zaľudnenej oblasti v meste Goma sa zrútilo krátko po štarte malé dopravné lietadlo smerujúce do mesta Beni, ležiaceho 350 kilometrov severne od Gomy. Pád si vyžiadal 25 životov: medzi mŕtvymi boli aj ľudia na zemi, keďže lietadlo sa padlo do obývanej oblasti.

27. decembra 2019

Kazachstan: Krátko po štarte z medzinárodného letiska v kazašskej Alma-Ate sa zrútilo civilné dopravné lietadlo miestnych aerolínií Bek Air. Pri havárii zahynulo 12 ľudí.

8. januára 2020

Irán: Lietadlo Boeing 737–800 spoločnosti Ukraine International Airlines sa zrútilo krátko po štarte z Medzinárodného letiska imáma Chomejního pri Teheráne. Na palube sa nachádzalo 167 pasažierov a deväť členov posádky, z ktorých pád nikto neprežil. Lietadlo zostrelili Iránske revolučné gardy – podľa tvrdenia iránskych predstaviteľov omylom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #pád lietadla #Karáčí