Potvrdili úmrtie Augustina Bizimanu, obvineného z genocídy v Rwande

Bývalý rwandský minister obrany Augustin Bizimana, ktorý je obvinený v súvislosti s genocídou v tejto africkej krajine z roku 1994, je mŕtvy.

22.05.2020 13:23
Rwanda genocída výročie 20 spomienka Foto: ,
debata (1)

Oznámil to v piatok Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (International Residual Mechanism for Criminal Tribunals – IRMCT) v Haagu, píše agentúra AFP.

Bizimana údajne zahynul okolo augusta roku 2000. Vyplýva to z výskumu jeho telesných pozostatkov, ktoré sa našli v hrobe v meste Pointe-Noire v Konžskej republike, uvádza IRMCT. Počas genocídy v Rwande prišlo o život okolo 800-tisíc ľudí, prevažne z kmeňa Tutsiov.

Medzinárodný trestný tribunál OSN pre Rwandu obžaloval Bizimanu v roku 1998 z genocídy, vraždy, znásilnenia a mučenia. Obžaloba zahŕňa aj vraždu niekdajšej premiérky Agathe Uwilingiyimanovej a desiatich belgických pracovníkov OSN.

Správa prichádza iba šesť dní po tom, ako francúzska polícia zatkla najhľadanejšieho Rwanďana na svete, Féliciena Kabugu, ktorý je podozrivý z financovania genocídy. IRMCT v piatkovom vyhlásení uviedlo, že „potvrdenie (Bizimanovej) smrti je výsledkom dlhotrvajúceho úsilia prokuratúry, ktoré kombinovalo využitie pokročilej technológie s rozsiahlou operáciou v teréne“.

IRMCT v tomto prípade spolupracoval s úradmi v Rwande, Kongu, Holandsku a Spojených štátoch. Komparatívna analýza DNA napokon vylúčila, že by ostatky mohli patriť niekomu inému. „Domnievame sa, že zomrel (Bizimana) v auguste roku 2000 v Pointe Noire“, uvádza stanovisko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #Rwanda