Bývalého kráľa Juana Carlosa vyšetrujú pre korupciu

Španielsky najvyšší súd začal v pondelok vyšetrovanie bývalého kráľa Juana Carlosa v súvislosti korupčnými aktivitami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na španielsku generálnu prokuratúru.

08.06.2020 17:07
Juan Carlos Foto:
Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos na archívnej snímke z 10. marca 2018.
debata (5)

Vyšetrovanie sa týka výstavby vysokorýchlostnej železnice medzi mestami Medina a Mekka v Saudskej Arábii. Vyšetrovanie najvyššieho súdu má podľa vyhlásenia potvrdiť alebo vyvrátiť relevantnosť skutkov v období po júni 2014, keď už Juan Carlos nebol pod ochranou imunity.

Španielska kráľovská rodina v pondelok nebola na vyjadrenia k prípadu dostupná.

Juan Carlos I. bol kráľom v rokoch 1975–2014. Po tom, ako v roku 2014 odovzdal moc svojmu synovi Filipovi VI., stratil imunitu pred trestným stíhaním.

Juan Carlos údajne v roku 2008 prijal 100 miliónov dolárov od Saudskej Arábie ako úplatok spojený so španielskym železničným projektom. Peniaze boli údajne prevedené bez vedomia španielskych finančných úradov na švajčiarske kontá.

Po preniknutí škandálu na verejnosť pristúpil Filip VI. v marci tohto roka k ráznym opatreniam a od svojho otca sa dištancoval. Odobral mu ročný dôchodok vo výške 194.000 eur a vzdal sa nároku na akýkoľvek netransparentne získaný majetok, ktorý by mal po ňom zdediť. Španielska vláda toto rozhodnutie kráľa privítala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Španielsko #Juan Carlos