Kimova sestra hovorí sprosto a vyhráža sa

Z usmievavej tváre severokórejského režimu zostal drsný jazyk. Kim Jo-čong (32), sestra diktátora Kim Čong-una, zaujala v posledných týždňoch hlasné miesto v propagande KĽDR. Prišlo to v čase, keď sa výrazne zhoršili vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom.

16.06.2020 06:00
Kim Jo-čong kórea Foto: ,
Kim Jo-čong, sestra severokórejského diktátora Kim Čong-una.
debata (200)

Severná Kórea sa dokonca juhu vyhráža zatiaľ nešpecifikovanými krokmi. Poslom toho odkazu bola cez víkend Kim Jo-čong.

Vojenská akcia?

"Z moci, ktorú mi zverili Najvyšší líder, naša strana a krajina, nariaďujem úradu, ktorý má na starosti vzťahy s nepriateľom, aby vykonal ďalšiu akciu. Verím, že aj naša armáda sa rozhodne pre niečo, čo by upokojilo hnev nášho ľudu,“ uviedla Kim Jo-čong podľa severokórejskej agentúry KCNA.

Nie je jasné, čo to znamená, ale nedá sa vylúčiť, že Kimova diktatúra by sa mohla odhodlať aj na nejakú vojenskú akciu proti južnému susedovi. Po nádejnom období vzťahy medzi krajinami na Kórejskom polostrove mimoriadne ochladli. Pchjongjang sa sťažuje na vládu v Soule, že dovolí utečencom z KĽDR posielať prostredníctvom balónov na sever pomoc a tiež rôzne materiály, ktoré kritizujú režim. Kim Jo-čong ich označila za ľudský odpad a zbastardených psov.

Po vyhrážkach sestry diktátora zasadala v nedeľu juhokórejská bezpečnostná rada. Ministerstvo obrany uviedlo, že so všetkou vážnosťou vyhodnocuje situáciu a pozorne sleduje kroky Severnej Kórey. "Juhokórejská armáda si udržiava stav rozhodnej vojenskej pripravenosti, aby reagovala na všetky situácie,“ citovala televízia NBCNews z vyhlásenia rezortu obrany.

KĽDR už skôr prerušila telekomunikačné spojenie s Južnou Kóreou. Soul sľúbil, že urobí právne kroky proti organizáciám, ktoré na sever posielajú materiály namierené proti diktatúre. Kim Jo-čong však vyhlásila, že spolupráca s Južnou Kóreou nemá žiadnu hodnotu a vyhráža sa, že Pchjongjang prestane rešpektovať dohodu, na základe ktorej sa majú obe strany snažiť obmedziť vojenské hrozby, a tiež ukončí činnosť styčného úradu v severokórejskom Kesongu.

Prvá sestra režimu

Kim Jo-čong prvý raz svet zaujala na zimnej olympiáde v roku 2018 v juhokó­rejskom Pjongčangu, kde vystupovala ako osobitný vyslanec svojho brata. Jej poslanie mnohí experti vnímali ako snahu Pchjongjangu ukázať prívetivejšiu a modernejšiu tvár krajiny.

Po boku brata sa Kim Jo-čong vyskytuje pravidelne. Údajne je jeho neformálnou poradkyňou. Pozornosť sa na Kim Jo-čong zase výrazne upriamila, keď sa v marci a v apríli Kim Čong-un tri týždne neukázal na verejnosti. Veľa sa špekulovalo o jeho zdravotnom stave a, samozrejme, v súvislosti s tým o možnom nástupcovi diktátora. Ak by súčasný vodca KĽDR zomrel alebo nemohol vykonávať svoje povinnosti, Kim Jo-čong by bola podľa mnohých expertov kandidátkou na líderstvo dynastie Kimovcov.

"Môžeme dlho diskutovať, ako funguje severokórejský systém. Ale v skutočnosti veľa nevieme o tom, čo sa deje v jeho vnútri, alebo ako je pripravený, keby náhle došlo k tomu, že súčasný líder by nebol k dispozícii. Takéto informácie sú prísne strážené,“ konštatoval pre Pravdu bývalý britský chargé d’affaires v KĽDR James Hoare. "Je možné, že Kim Jo-čong svojho brata zastupuje, v každom prípade jej úloha v rámci režimu vyzerá prominentnejšie. Otázne je, či má nejakú mocenskú základňu. Má krv rodiny Kimovcov, ale je mladá a je žena. Obom Kóreám stále dominuje mužský svet,“ pripomenul Hoare.

Asi už v najbližších mesiacoch sa dozvieme viac o postavení Kim Jo-čong. V súvislosti s dianím v Severnej Kórei totiž asi svet čaká turbulentné obdobie. Pchjongjang možno bude pokojne čakať na výsledok amerických prezidentských volieb, ktoré sa konajú 3. novembra. Ale je pravdepodobnejšie, že KĽDR pripraví viacero provokácií. V politicky citlivom čase by nimi mohla otestovať spojenectvo Južnej Kórey a Spojených štátov a reakcie republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ale aj jeho demokratického vyzývateľa Joea Bidena.

Pozvánkou na takéto kroky zo strany Severnej Kórey môže byť minulotýždňové vyhlásenie bývalého amerického veľvyslanca v Nemecku Richarda Grenella, ktorý má veľmi blízko k prezidentovi. Trump ho dokonca dočasne poveril riadením úradu, pod ktorý spadajú tajné služby USA. Grenell pre nemecký denník Bild vyhlásil, že tak, ako Trump plánuje sťahovať amerických vojakov z Nemecka, rovnaké úmysly má s Južnou Kóreou a s Japonskom.

Denník Korea Herald uviedol, že Soul a Washington sa stále nedohodli, koľko bude Južná Kórea prispievať na pobyt jednotiek USA na jej území. Rokovania pokračujú, ale Biely dom chce, aby Soul platil oveľa viac ako doteraz.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Kim Jo-Čong