Mierové rozhovory medzi Afganistanom a Talibanom sa uskutočnia v Katare

Mierové rozhovory medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, ktoré by mohli ukončiť už 19 rokov trvajúcu vojnu v krajine, sa uskutočnia v katarskej metropole Dauha. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcov bojujúcich strán.

15.06.2020 13:45
Afganistan mešita výbuch obete nárast Foto: ,
debata

Na termíne konania mierových rozhovorov sa strany však zatiaľ ešte nedohodli. Spojené štáty a Taliban 29. februára podpísali historickú dohodu, ktorá stanovuje, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

Rozhodujúcim bodom pred začatím rokovaní bola výmena väzňov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami. Afganská vláda by mala prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci 1000 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl.

Vláda v Kábule zatiaľ pustila na slobodu okolo 3000 členov hnutia Taliban s prísľubom, že ostatní budú čoskoro nasledovať. Dátum prepustenia zvyšku väzňov má afganská vláda oznámiť v najbližšom čase, uviedol afganský prezident Ašraf Ghaní.

Taliban doposiaľ prepustil približne 600 príslušníkov bezpečnostných síl. V pondelok popoludní budú o mierovom procese v Afganistane diskutovať spoločne s afganským ministrom zahraničných vecí osobitní americkí a ruskí vyslanci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #mierové rozhovory