Lekár obvinený zo zneužitia 109 chlapcov dostal v Rakúsku 13 rokov

Na 13 rokov väzenia odsúdil v stredu krajinský súd v rakúskom meste Wels lekára, ktorý bol uznaný za vinného z pohlavného zneužitia 109 chlapcov. Súd v spolkovej krajine Horné Rakúsko na základe psychologického posudku zároveň nariadil umiestnenie 56-ročného muža do zariadenia pre duševne chorých páchateľov, informovala agentúra APA.

17.06.2020 20:35
debata

Šesťdňový proces prebiehal s vylúčením verejnosti. Bývalý urológ pochádzajúci z oblasti Salzkammergut bol obvinený zo sexuálneho zneužitia 109 maloletých, z ktorých 40 nemalo ani 14 rokov. Ďalšie obvinenia sa týkali podnecovania do nakrúcania detského porna a poskytovanie marihuany mladistvým.

Ako počas procesu uviedla štátna prokuratúra, muž poznal rodičov mnohých detí, ktoré zneužil vo svojej súkromnej ordinácii i na iných miestach. Ďalšie obete spoznal okrem iného keď prednášal na školách – deťom ponúkol, že ak budú mať otázky, môžu ho kontaktovať telefonicky.

Lekár, ktorého citoval denník Kurier, sa k 90 percentám prípadov priznal: „Priznávam sa k väčšine prípadov, z ktorých som obvinený, a veľmi to ľutujem. V rámci sexuálnej výchovy som sa dopustil zneužívania mladých chlapcov.“

V piatich prípadoch bolo sexuálne zneužitie klasifikované ako obzvlášť závažný zločin – traja chlapci navyše v dôsledku zneužitia trpia zdravotnými ťažkosťami.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zneužívanie detí