Taliansko, Nemecko a USA žiadajú prímerie v Líbyi

Taliansko, Nemecko a Spojené štáty vyzvali v pondelok na dodržiavanie prímeria a deeskaláciu napätia v Líbyi. Urobili tak po tom, ako Egypt pohrozil, že vojensky zasiahne, ak sily podporované Tureckom zaútočia na strategicky dôležité pobrežné mesto Syrta, informuje agentúra AP.

22.06.2020 21:11
debata (19)

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio a jeho nemecký náprotivok Heiko Maas po rokovaniach v Ríme vyhlásili, že prímerie v Líbyi je vzhľadom na egyptskú hrozbu naliehavé. Di Maio zároveň vyzval na rýchle nominovanie nového vyslanca OSN a dôrazné presadzovanie zbrojného embarga OSN uvaleného na Líbyu.

„Ak zastavíme dovoz zbraní alebo ich počet výrazne znížime, budeme schopní zoslabiť agresivitu líbyjských strán (bojujúcich) v tomto konflikte,“ povedal Di Maio.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí počas víkendu varoval, že akýkoľvek útok síl podporovaných Tureckom na Syrtu alebo na vnútrozemskú leteckú základňu Džufra by znamenal prekročenie červenej línie. Turecko v Líbyi podporuje medzinárodne uznanú vládu v Tripolise.

Uviedol, že Egypt môže vojensky zasiahnuť s cieľom chrániť západné hranice s touto na ropu bohatou krajinou a priniesť stabilitu vrátane vytvorenia podmienok pre prímerie.

Americká Rada pre národnú bezpečnosť (NSC) v pondelok na Twitteri vyzvala bojujúce strany v Líbyi, aby sa dohodli na pokračovaní politických rozhovorov a zaviazali sa k prímeriu.

Líbya má dve konkurenčné vlády – jednu v Tripolise s podporou OSN a druhú v meste Tobruk na východe krajiny, za ktorou stojí poľný maršal Chalífa Haftar.

V krajine vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Egypt #Heiko Maas #Luigi Di Maio