Pri útoku nožom v Glasgowe utrpelo zranenia šesť ľudí, útočníka zastrelili

Po násilnom incidente, počas ktorého útočník pobodal pred hotelom v centre škótskeho mesta Glasgow viacerých ľudí, skončilo v nemocnici so zraneniami šesť osôb. Potvrdil to námestník náčelníka škótskej polície Steve Johnson s tým, že je medzi nimi i jeden policajt. Ten je v kritickom, no stabilizovanom stave.

26.06.2020 16:04 , aktualizované: 19:25
útok nožom šotsko glasgow polícia police Foto: ,
Policajti a záchranári zasahujú na mieste incidentu v centre Glasgowa 26. júna 2020.
debata (104)

Incident sa odohral pred hotelom Park Inn, ktorý by mal v súčasnosti slúžiť ako ubytovňa pre žiadateľov o azyl. Podozrivého útočníka následne zabila ozbrojená polícia. Jeho zastrelenie potvrdil Johnson. Iné obete zatiaľ polícia oficiálne nepotvrdila. Prvotné správy pritom naznačovali, že okrem útočníka zomreli aj ďalší dvaja ľudia.

Situácia je podľa polície pod kontrolou a verejnosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Johnson vyzval ľudí, aby sa vyhli oblasti, a uviedol tiež, že v súvislosti s incidentom už nehľadajú nikoho ďalšieho.

„Prípad na ulici West George Street nevyšetrujeme ako terorizmus,“ napísala škótska polícia v oznámení. Dodala, že vyšetrovanie pokračuje a ľudia by nemali špekulovať o motíve tohto útoku.

Britom násilný čin okamžite pripomenul sobotňajší útok z juhoanglického Readingu, kde mladý Líbyjčan útočil nožom na ľudí v parku a troch z nich zabil. Polícia tento útok vyšetruje ako teroristický čin.

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová pre britskú stanicu BBC povedala, že sa rozprávala s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorý vyjadril obavy v súvislosti s incidentom a súcit so zranenými obeťami aj ich rodinami. „Pre mesto Glasgow je to príšerné popoludnie,“ uviedla Sturgeonová.

Ozbrojená polícia počas svojho zásahu uzatvorila ulicu West George Street v centre najväčšieho škótskeho mesta a záchranári v ochranných oblekoch ošetrovali osobu na chodníku postriekanom krvou.

Očití svedkovia pre televíziu Sky News uviedli, že videli zakrvavených ľudí na nosidlách, ako ich vynášajú z hotela Park Inn. Incident s troma mŕtvymi sa údajne stal v hoteli.

Polícia už predtým informovala, že pohotovostné služby zasahujú pri incidente v centre Glasgowa, a vyzývala ľudí, aby sa štvrti vyhli. Na ulici West George Street bolo vidieť veľký počet policajtov s viac ako desiatimi policajnými vozidlami.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #útok nožom