Ponúklo Rusko Talibanu odmenu za mŕtvych Američanov?

Denník New York Times tvrdí, že ruská tajná služba bola v kontakte s talibanskými skupinami v Afganistane. Ponúkla im peniaze, aby útočili na zahraničné jednotky, vrátane Američanov. V Afganistane má momentálne v rámci operácie NATO Resolute Support (Rozhodná podpora) 20 vojakov aj Slovensko.

27.06.2020 09:57 , aktualizované: 18:04
Afghanistan Veterans Peace Deal Foto: ,
V roku 2019 zomrelo v Afganistane 20 amerických vojakov.
debata (138)

New York Times sa pri tvrdení, ktoré sa týka ruských krokov, odvoláva na spravodajské informácie. Podľa denníka ide o prvý takýto pokus nepriamo zasiahnuť západných vojakov. O akcii Ruska diskutoval aj Biely dom, ale podľa New York Times doteraz neprijal žiadne rozhodnutie o tom, čo bude robiť.

Moskva sa k situácii zatiaľ nevyjadrila. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre New York Times uviedol, že nepadlo žiadne obvinenie. "Ak príde, budeme reagovať,“ vyhlásil.

Spravodajské informácie sa podarilo získať od zajatých islamistických bojovníkov.

"Akékoľvek zapojenie sa Talibanu, ktoré by viedlo k smrti amerických vojakov, by bola obrovská eskalácia ruskej hybridnej vojny proti USA. Je to stratégia, ktorá znamená destabilizáciu protivníkov prostredníctvom taktických krokov, ako sú kybernetické útoky, šírenie falošných správ a tajné vojenské operácie, ktoré je možné poprieť,“ napísal New York Times.

Afganistan sa momentálne nachádza vo fáze pokračujúcich snáh posunúť vpred mierové rokovania s Talibanom. USA už oznámili postupné sťahovanie svojich jednotiek z vojny, ktorá trvá od roku 2001.

V roku 2019 zomrelo v Afganistane 20 amerických vojakov. Nie je jasné, či smrť niektorého z nich je výsledkom ruskej schémy. New York Times však tvrdí, že islamistickí bojovníci a s nimi spojené zločinecké skupiny si prebrali od Moskvy časť peňazí.

Taliban odmieta tvrdenia, že v Afganistane útočil na podnet ruských agentov

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban v sobotu odmietlo medializované správy, podľa ktorých jeho bojovníci dostali odmenu od moskovských špiónov za zabitie amerických jednotiek v Afganistane.

Taliban vo svojom vyhlásení zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny – džihádu – nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu.

Hnutie súčasne poprelo nedávne obvinenia Spojených štátov, že dostávalo zbrane od Ruska.

„Islamský emirát využíva zbrane, vybavenie a nástroje …, ktoré už boli v Afganistane alebo sú vojnovou korisťou, ktorej sa zmocnil v bojoch s nepriateľom,“ píše sa vo vyhlásení.

Taliban uviedol, že väčšina obetí z radov amerických jednotiek prišla o život pri explózii po domácky vyrobených výbušnín.

Hnutie Taliban vo svojom vyhlásení zopakovalo, že je oddané plneniu dohody podpísanej s Washingtonom vo februári, ktorá pripravuje cestu pre stiahnutie všetkých zahraničných síl z Afganistanu do polovice budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #Taliban #tajné služby #Vojna v Afganistane