Nemecko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ

Nemecko prevzalo v stredu od Chorvátska rotujúce polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Počas tohto obdobia sa bude zameriavať na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva, informovala agentúra DPA.

01.07.2020 14:23
debata

Úlohou Nemecka bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi. Od 1. januára 2021 vystrieda Nemecko na čele Rady EÚ Portugalsko.

Nemecko sa ujalo svojho predsedníctva v Rade EÚ pod mottom „Spoločne. Urobme Európu znovu silnou“.

Hoci sa Berlín počas predsedníctva v Rade EÚ pôvodne plánoval zamerať na bezpečnosť hraníc Únie, vzťahy s Čínou a ochranu klímy, koronavírusová pandémia ho donútila sústrediť sa na opatrenia, ktoré budú zacielené proti šíreniu tejto nákazy a súčasne na ekonomickú obnovu.

„Koronavírusová pandémia prináša obrovské následky zdravotnícke, hospodárske a sociálne. Preto sme dali nášmu predsedníctvu motto: Spoločne urobme Európu opäť silnou,“ uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Chceme ale rovnako prispieť k tomu, aby európske hospodárstvo opäť rástlo, chceme využiť náš inovačný potenciál a musíme zaistiť sociálnu súdržnosť.“

Podľa Merkelovej je cieľom tiež to, aby EÚ vystupovala zomknuto a jednotne, čo je dôležité aj vo vzťahoch k strategickým partnerom ako Čína, Rusko, Turecko a USA.

„Tieto očakávania chceme naplniť a zasadiť sa o to, aby sme všetci spoločne zvládli krízu dobre a zároveň sme pripravili Európu na budúcnosť,“ doplnila.

Členské štáty EÚ sa na summite v polovici júla budú venovať fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisia (EK), pripomína DPA. EK takisto predstavila obnovený sedemročný rozpočet na obdobie rokov 2021–27 vo výške 1,1 bilióna eur.

Nemecko bude mať rozhodujúcu úlohu aj v obchodných rokovaniach s Britániou po brexite. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ, ako aj colnej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Rada Európskej únie