Saudská Arábia zahájila operáciu proti jemenským povstalcom

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie po dlhšom období prímeria začala novú vojenskú operáciu namierenú proti hnutiu jemenských šiitských povstalcov, húsíov.

01.07.2020 20:17
Saudská Arábia Foto: ,
debata (2)

Stalo sa tak potom, čo povstalci na Saudskú Arábiu podnikli sériu cezhraničných útokov pomocou bezpilotných lietadiel. S odvolaním sa na saudskoarabskú štátnu televíziu o tom napísala agentúra Reuters.

Povstalci prostredníctvom svojho spravodajského kanála Al-Masíra uviedli, že koalícia dnes podnikla nálety na hlavné mesto Saná a provincie Marib, Džauf, Badžá, Hadždž a Saada.

Koalícia pod velením Rijádu, ktorá proti Iránom podporovaným povstalcom v Jemene bojuje na strane vlády už päť rokov, chystá k najnovšej operácii tlačovú konferenciu, uviedla saudskoarabská štátna televízia Al-Ichbáríja. Cieľom Rijádu je podľa televízie neutralizovať vojenské spôsobilosti povstalcov.

Minulý týždeň Húsíovia odpálili rakety, ktoré dopadli až v blízkosti Rijádu. Išlo o prvý útok po tom, čo koncom mája vypršalo šesťtýždňové prímerie zavedené pre epidémiu koronavírusu. Koalícia uviedla, že ofenzívu odrazila.

Jemenský konflikt vypukol v roku 2014, keď sa húsíovia zmocnili značnej časti územia na severe krajiny, vrátane hlavného mesta Saná. Koalícia pod vedením Rijádu, ktorú podporujú Spojené štáty, sa do konfliktu na strane medzinárodne uznanej vlády zapojila v nasledujúcom roku s cieľom poraziť šiitskych povstalcov podporovaných Iránom. Konflikt je mnohými v regióne vnímaný ako zástupná vojna Saudskej Arábie a Iránu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #jemenský konflikt #huthiovia