Vo Francúzsku vyhorel ďalší gotický skvost. Je na vine podpaľač?

Zábery, ktoré v sobotu ráno zo západofrancúzskeho Nantes naživo prinášali televízne stanice, boli ako strašidelné déjà-vu. Pätnásť mesiacov po tom, čo požiar spustošil parížsky chrám Notre-Dame, Francúzi znova s hrôzou sledovali, ako sa z gotickej katedrály valí hustý čierny dym šľahajú plamene.

20.07.2020 12:00
Francúzsko Nantes katedrála požiar Foto: ,
Hasiči zasahujú počas požiaru v katedrále svätého Petra a svätého Pavla v meste Nantes na západe Francúzska 18. júla 2020
debata (14)

Škody tentoraz neboli také tragické, ako vlani v Paríži. Znepokojujúcou správou však je, že na rozdiel od Chrámu Matky Božej má požiar v Katedrále svätého Petra a Pavla zrejme na svedomí podpaľač.

Oheň v katedrále z prelomu 15. a 16. storočia zničil predovšetkým štyristo rokov starý organ. Nenávratne preč sú aj niektoré pôvodné vitráže.

Úmyselné založenie požiaru naznačuje skutočnosť, že oheň sa šíril až z troch od seba vzdialených ohnísk. Polícia pri vyšetrovaní požiaru zadržala cirkevného dobrovoľníka, ktorého povinnosťou bolo v piatok po siedmej večer zamknúť budovu katedrály. Vyšetrovatelia preverujú, čo v osudný večer tento emigrant z Afriky presne robil, keďže sa nenašli žiadne stopy násilného vniknutia do budovy.

Preverujú nezrovnalosti

„Potvrdiť, že je tento človek zapletený do požiaru, by stále bolo predčasné a unáhlené,“ poznamenal prokurátor Pierre Sennès. Potvrdil však, že vyšetrovatelia preverujú nezrovnalosti v časovom rozvrhu zadržaného, ktorého povinnosťou bolo budovu zamknúť. „Na vchodoch sme z vonkajšej strany nenašli žiadne stopy vlámania,“ konštatoval Sennès.

Televízia RTL o vyšetrovanom diecéznom dobrovoľníkovi uviedla, že ide o tridsaťdeväťroč­ného Emmanuela, kresťanského utečenca zo Rwandy, ktorý legálne žije vo Francúzsku od roku 2012 a doteraz s políciou nemal nijaké problémy. Povolenie na pobyt mu však údajne tento rok v marci vypršalo a hroziaca deportácia ho mohla doviesť k zúfalému činu, špekulovalo RTL.

„Ani na sekundu neuverím, že by mohol katedrálu zapáliť. To miesto miluje. Plní si svoje povinnosti, je zbožný, veľmi milý a usmievavý, aj keď pomerne tichý. Viem, že má mnoho zdravotných problémov a že v Rwande veľmi trpel,“ povedal o Emmanuelovi pre denník Le Figaro farár Jean-Charles Nowak s tým, že Afričan občas zvykol pri omšiach miništrovať. Farár tiež trvá na tom, že v piatok večer „bolo všetko v poriadku“ a že pred uzavretím katedrály sa vždy robí „veľmi dôkladná inšpekcia“.

Zasahovalo sto hasičov

Hasiči k požiaru Katedrály svätého Petra a Pavla vyrazili v sobotu ráno o 7.44. Zasahovala ich viac ako sto. Oheň dostali pod kontrolu okolo desiatej dopoludnia a úplne uhasiť sa im ho podarilo v popoludňajších hodinách. Napriek tomu na mieste cez noc zostali dva hasičské vozidlá a asi pätnásť hasičov, ktorí dohliadali na to, aby sa oheň znovu nerozhorel, informoval portál LCI s tým, že do Nantes prišli aj odborníci z Paríža, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní ničivého požiaru katedrály Notre-Dame z apríla 2019.

Pri prehliadke katedrály vyšetrovatelia zistili, že požiar mal tri ohniská: jedno pri organe, jedno v ľavej časti lode a jedno v pravej. Prokurátor preto už v sobotu oznámil, že polícia prípad vyšetruje ako podpaľačstvo. Vyšetrovatelia však nevylučujú ani iné varianty. Podľa denníka Le Figaro boli totiž ohniská blízko rozvodov elektroinštalácie.

Scenár Notre-Dame sa nekoná

Nešťastie vyvolalo ihneď spomienky na minuloročný požiar v Notre-Dame, ktorý zničil strechu, krov aj s vežičkou. V Nantes však také veľké škody nevznikli. Najhoršie zasiahnutý bol veľký katedrálny organ, ktorý je úplne zničený, uviedol šéf hasičov Laurent Ferlay. Roztrieštili sa aj pôvodné vitrážové okná zo 16. storočia a poškodila maľba rímskeho majstra z 19. storočia. „Scenár Notre-Dame sa nekoná. Strecha zasiahnutá nebola,“ dodal Ferlay.

„Bol to obrovský šok. Je to veľmi smutné,“ povedala pre televíziu BFM TV Cecile Renaudová z neďalekej pekárne, ktorá záchranárov privolala, keď uvidela veľké plamene.

Miesto nešťastia cez víkend navštívil francúzsky premiér Jean Castex, ktorého sprevádzali ministerka kultúry Roselyne Bachelotová a minister vnútra Gérald Darmanin. „Štát prevezme svoj diel zodpovednosti za obnovu,“ sľúbil Castex. Podporu hasičom vyjadril na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý víkend trávil na summite EÚ v Bruseli. Katedrálu označil za „gotický klenot“.

Katedrálu svätého Petra a Pavla v srdci mesta na rieke Loire oheň nezasiahol prvýkrát. Čiastočne ju zničilo spojenecké bombardovanie za druhej svetovej vojny v roku 1944. Plamene sa v nej rozhoreli aj ako dôsledok pokrývačských prác 28. januára 1972 a už vtedy zničili hlavné vitráže medzi dvoma vežami. Veriacim svätostánok mohli otvoriť až po 13 rokoch opráv v máji 1985.

V roku 2015 v Nantes zachvátil veľký oheň ďalší katolícky chrám. Zničil tri štvrtiny strechy Baziliky svätého Donáta a svätého Rogáta z 19. storočia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #požiar #Nantes