Európska únia sa dohodla na fonde obnovy

Lídri Európskej únie sa po viac ako štyroch dňoch rokovaní v Bruseli dohodli na záchrannom balíku v boji s koronakrízou. Fond obnovy bude vo výške 750 miliárd eur, z toho 390 miliárd sú granty a 360 miliárd tvoria výhodné pôžičky.

21.07.2020 06:07 , aktualizované: 09:50
Charles Michel / Ursula von der Leyenová / Foto: ,
Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komsie Ursula von der Leyenová po tlačovej konferencii na záverečnom zasadnutí summitu EÚ v Bruseli 21. júla 2020
debata (215)

Slovensko na summite zastupoval premiér Igor Matovič. Schôdzka mala pôvodne trvať iba dva dni, nakoniec sa však zmenila na jeden z najdlhších summitov Európskej rady v histórii.

Video: Premiér Matovič po summite v Bruseli.

Video

Summit sa začal už v piatok doobeda. A až v utorok o pol šiestej ráno oznámil predseda Európskej rady Charles Michel, že sa zrodila dohoda.

Fond obnovy je odpoveďou únie na pandémiu koronavírusu, ktorá už po celom sveta zabila viac ako 600-tisíc ľudí, ale zároveň má aj obrovské hospodárske dosahy. Napríklad ekonomika Slovenska sa tento rok pravdepodobne prepadne až o deväť percent. EÚ si tiež odsúhlasila rozpočet na roky 2021 až 2027 vo výške viac ako 1,074 bilióna eur.

Schôdzku zásadne ovplyvnil zápas medzi takzvanou šetrnou štvorkou, teda Dánskom, Holandskom, Rakúskom a Švédskom, ku ktorej inklinuje Fínsko, a ostatnými krajinami európskej dvadsaťsedmičky. Prívrženci úsporných opatrení žiadali, aby z balíka obnovy išlo menej na granty a viac na pôžičky a chcú prísnejšiu kontrolu čerpania.

Dôležitý je spor, ktorý týka toho, ako musí byť využívanie peňazí z dlhodobého rozpočtu a fondu obnovy naviazané na dodržiavanie zásad právneho štátu. Maďarský premiér Viktor Orbán na summite tvrdil, že bude vetovať akýkoľvek návrh, v ktorom bude čerpanie peňazí takto podmienené. Podobne sa k tomu postavili Poľsko či Slovinsko.

© Autorské práva vyhradené

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #summit EÚ #Igor Matovič #koronakríza #fond obnovy