Muž obvinený z útoku v Halle vyjadril ľútosť i antisemitské postoje

Muž obžalovaný z krajne pravicového útoku na synagógu v nemeckom meste Halle z októbra 2019 v utorok pred súdom vyjadril ľútosť v súvislosti so zabitím okoloidúcej, informovala agentúra DPA.

21.07.2020 21:13
nemecko halle súd Stephan Ballietis Foto: ,
Na snímke obžalovaný Stephan Ballietis sedí v súdnej sieni 21. júla 2020 v nemeckom Magdeburgu.
debata (4)

Stephan Balliet podľa DPA takisto jasne vyjadril svoje antisemitské a rasistické postoje. Použil pri tom hanlivé výrazy v súvislosti s migrantmi v dedine v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, kde aj on sám žil.

Pred výpoveďou prečítali text obžaloby, podľa ktorého Balliet 40-ročnú ženu považoval za podradnú a odoprel jej právo na život. Svoju druhú obeť, 20-ročného muža, údajne považoval za moslima.

Ozbrojený útočník sa vlani 9. októbra – na židovský sviatok Jom kipur – pokúsil dostať v meste Halle do budovy synagógy. Podľa prokuratúry bolo jeho cieľom zastreliť čo najviac z 52 ľudí, ktorí sa tam v tom čase nachádzali.

Keď sa mu nepodarilo vojsť do budovy cez zabarikádované dvere, zavraždil pri úteku z miesta činu dvoch ľudí – neďaleko synagógy 40-ročnú ženu a v predajni s kebabom 20-ročného muža. Polícia ho zadržala o hodinu a pol neskôr približne 50 kilometrov od Halle. Išlo o jeden z najhorších antisemitských útokov v nemeckých povojnových dejinách.

Muž čelí tiež obvineniam z podnecovania k nenávisti, ublíženia na zdraví a vydierania. Podľa prokuratúry konal na základe „antisemitského, rasistického a xenofóbneho presvedčenia“.

V prípade uznania za vinného mu hrozí doživotný trest odňatia slobody. Balliet sa k väčšine obvinení priznal.

Obžaloba bola podaná 16. apríla na súde v Naumburgu, ležiacom približne 75 kilometrov južne od Halle.
Proces bude pokračovať v stredu, keď by mali súdu v Magdeburgu okrem iného premietnuť videonahrávky z útoku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #rasizmus #antisemitizmus #Halle