Tisíce ľudí sa zišli na proteste v americkom Seattli, v Austine sa strieľalo

Približne dvetisíc ľudí sa v sobotu zišlo v americkom meste Seattle v štáte Washington na proteste proti rasizmu a najmä proti prítomnosti federálnych agentov. Agentúra Reuters to označila za najväčšiu demonštráciu hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) za posledné týždne. Menšie protesty sa konali tiež v texaskom Austine a v Louisville v štáte Kentucky. V Austine sa pri proteste strieľalo a jedna osoba prišla o život, uviedla agentúra Reuters.

26.07.2020 11:36
George Floyde / Black Lives Matter / Foto: ,
debata (14)

Pri protestoch v Seattli niektorí demonštranti rozbíjali okná a podpálili nápravnovýchovný ústav pre mladistvých. Polícia nasadila slzný plyn a oslepujúce granáty, aby dav rozohnala. Traja policajti boli ranení, jeden z nich musel byť hospitalizovaný, 25 demonštrantov bolo zatknutých.

V Austine sa na pochod vydalo asi 100 protestujúcich. Tunajšie protesty narušila streľba, pri ktorej prišla o život jedna osoba. Podľa záberov zverejnených na sociálnej sieti Facebook pri pochode zaznelo niekoľko výstrelov.

Miestna polícia a zdravotnícka služba potom na Twitteri uviedli, že pri streľbe bola jedna osoba zabitá, nikto ďalší nebol zranený. Podľa prvých správ páchateľ zastrelil osobu vo svojom aute. Podozrivý bol zadržaný, uviedla polícia. Žiadne ďalšie informácie neposkytli s tým, že vyšetrovanie je na začiatku.

V meste Louisville sa v sobotu zišla skupina ozbrojených černošských demonštrantov, ktorí požadovali spravodlivosť pre Breonnu Taylorovú, černošku zabitú v marci policajným zložkami, ktorí vtrhli do jej bytu. Policajti sa snažili niekoľko desiatok demonštrantov s poloautomatickými zbraňami a brokovnicou oddeliť od menšej ozbrojenej skupiny ich odporcov.

Prvotný impulz

Prvotným impulzom vlny protestov naprieč USA bola májová smrť neozbrojeného černocha Georgea Floyda pri zatýkaní v Minneapolise, novo ale účastníkov zjednocuje nesúhlas s nasadzovaním federálnych zložiek pri zabezpečení poriadku v amerických mestách.

Na sile nadobúdajú najmä demonštrácie v Portlande, najľudnatejšom meste štátu Oregon, kde protesty trvajú už skoro dva mesiace. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť tam pred troma týždňami vyslalo federálne sily.

Pri proteste v Seattli sa objavil napríklad transparent „Federálni agenti, bežte domov“ a ľudia skandovali okrem iného „Bez spravodlivosti nie je zmieru“. Jeden z demonštrantov, Michaud Savage, podľa denníka The New York Times vyhlásil, že protest vyjadruje nespokojnosť s miestnymi úradmi a s nasadením federálnych agentov v Portlande.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #Seattle