Albánski poslanci odmietli impeachment prezidenta Ilira Metu

Poslanci albánskeho parlamentu sa v pondelok vyslovili proti odvolaniu prezidenta Ilira Metu. Hlasovanie súviselo s prezidentovým neúspešným pokusom o zrušenie komunálnych volieb, informuje agentúra AP.

27.07.2020 18:40
Ilir Meta Foto: ,
Na archívnej snímke z 10. júna 2019 albánsky prezident Ilir Meta
debata (2)

Proti tzv. impeachmentu prezidenta hlasovalo 78 poslancov, za sa vyslovilo 17 a ôsmi sa hlasovania zdržali.

Hlasovanie tak prebehlo v súlade s odporúčaním parlamentnej komisie, podľa ktorej Meta síce prekročil svoje právomoci, ale nie tak závažným spôsobom, aby musel byť odvolaný.

Komisia však zároveň navrhla, aby sa vypracovala nová legislatíva, ktorá by presnejšie vymedzila a upravila právomoci prezidenta. Na impeachment hlavy štátu bolo v 140-člennom parlamente potrebných minimálne 94 hlasov, pripomína AP.

Vládnuca Socialistická strana Albánska (PS) vedená premiérom Edim Ramom zriadila vlani zmienenú komisiu zloženú z predstaviteľov viacerých politických strán, ktorá mala preskúmať prezidentov pokus o zrušenie komunálnych volieb. Socialisti tvrdili, že prezident takýmto konaním prekročil svoje kompetencie vyplývajúce z albánskej ústavy.

Meta sa stal prezidentom v roku 2017, pričom predtým viedol malú ľavicovú, v súčasnosti opozičnú stranu s názvom Socialistické hnutie za integráciu (LSI). Vlani sa z dôvodu bojkotu opozičných strán pokúsil zrušiť konanie komunálnych volieb.

Tvrdil vtedy, že ak stredopravicové strany voľby bojkotujú, je toto hlasovanie nedemokratické. Obával sa preto vypuknutia násilností. Opozičné strany hlasovanie bojkotovali pre údajné prepojenie vládnych socialistov so zločineckými skupinami.

Volebné úrady však prezidentovi nevyhoveli, voľby sa konali a zvíťazili v nich socialisti, ktorí majú momentálne väčšinu mandátov aj v albánskom parlamente.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #impeachment #Ilir Meta