Stiahnutie amerických vojakov z Nemecka podporí podľa hovorcu Kremľa mier v Európe

Avizované stiahnutie približne 12-tisíc amerických vojakov z Nemecka podporí mier v Európe. Vo štvrtok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

30.07.2020 13:45 , aktualizované: 19:55
Peskov / Rusko / americké prezidentské voľby Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
debata (107)

„Čím menej amerických vojakov sa nachádza na európskom kontinente, tým väčší pokoj bude v Európe. Tento náš postoj je dobre známy,“ cituje Peskova agentúra TASS.

Po skončení studenej vojny podľa neho navyše pominula hrozba vojenského konfliktu Ruska so západnou mocnosťou.

Americký minister obrany Mark Esper v stredu oznámil, že Spojené štáty stiahnu z Nemecka 11 900 vojakov, čo je výrazne viac, ako doteraz avizovali. Do USA sa má vrátiť približne 6400 vojakov. Ďalších 5400 má byť presunutých do iných členských krajín NATO. Tento plán amerického prezidenta Donalda Trumpa môže ešte zastaviť Kongres.

Rusko popiera obvinenia, že sa snaží destabilizovať Bielorusko

Rusko vo štvrtok prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova tiež poprelo obvinenia, že sa snaží destabilizovať svojho „spojenca“ Bielorusko.

Peskov vyhlásil, že tvrdenia, podľa ktorých „organizácie z Ruska vysielajú niektorých ľudí, aby destabilizovali situáciu v Bielorusku“ nie sú „ničím iným než ohováraním“, píše agentúra AFP.

Bielorusko totiž tento týždeň zatklo 33 ruských žoldnierov, ktorí mali podľa Minska v pláne narušiť nadchádzajúce prezidentské voľby v krajine. Peskov však zdôraznil, že Rusko a Bielorusko sú „spojencami a veľmi blízkymi partnermi“.

Podľa štátneho tajomníka bieloruskej Rady bezpečnosti Andreja Ravkova je skupina 33 ruských žoldnierov podozrivá z prípravy teroristických činov. Vo štvrtok sa proti nim v Bielorusku začalo trestné konanie, informovala agentúra TASS.

Ravkov tiež poznamenal, že polícia pátra po približne 200 ďalších militantoch, ktorých sa doposiaľ nepodarilo zadržať.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Európa #bielorusko #mier #Americká armáda #Dmitrij Peskov