Červený kríž vyslal do KĽDR vyše 43-tisíc dobrovoľníkov na pomoc pri koronavíruse a záplavách

Červený kríž vyslal viac než 43-tisíc dobrovoľníkov do Severnej Kórey na pomoc v boji proti koronavírusovej pandémii a pri odstraňovaní následkov záplav. Podpora smeruje aj do uzatvoreného mesta Kesong, oznámil v pondelok predstaviteľ Červeného kríža, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

10.08.2020 13:44
KĽDR / Severná Kórea / Kim Čong-un / Foto:
Na nedatovanej snímke severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) pózuje s vojakmi na neznámom mieste v Severnej Kórey
debata (3)

Severokórejský vodca Kim Čong-un v júli vyhlásil pre Kesong – ležiaci neďaleko hraníc s Južnou Kóreou – mimoriadny stav a obmedzenie pohybu obyvateľstva po tom, ako sa do tohto mesta vrátil muž, ktorý v roku 2017 utiekol do Južnej Kórey a mal príznaky koronavírusového ochorenia.

Silné dažďové zrážky v uplynulých dňoch vyvolali obavy z poškodenia úrody a potravinových zásob v tejto izolovanej krajine.

Dobrovoľníci pomáhajú Severokórejčanom vo všetkých deviatich provinciách s cieľom zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu a chrániť sa pred záplavami a zosuvmi pôdy, uviedol hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) Antony Balmain.

„Následkom silných dažďov a náhlych záplav sú poškodené stovky domov a zatopené rozľahlé plochy ryžových polí,“ povedal Balmain.

V Kesongu, ktorý bojuje s epidemiologickou situáciou i záplavami, dobrovoľníci poskytli 2100 najviac ohrozeným rodinám celtovinu, kuchynské súpravy, prikrývky, hygienické potreby a nádoby na pitnú vodu.

IFRC v júli poskytol Severnej Kórei približne 10-tisíc testov na koronavírus, ako aj infračervené teplomery, rúška, zdravotnícky materiál a ochranné prostriedky.

Najmenej 32 ľudí zahynulo v Severnej Kórei po 49 dňoch monzúnových zrážok, ktoré boli v krajine najdlhšie od roku 1987. Dažde spôsobili záplavy, zosuvy pôdy a vynútili si evakuácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #záplavy #Červený kríž #koronavírus