Čína spustila kampaň proti plytvaniu jedlom

Čína sprísnila opatrenia týkajúce sa plytvania jedlom po tom, ako prezident Si Ťin-pching označil množstvo nespotrebovaných potravín za "šokujúce a rozčuľujúce".

13.08.2020 14:53
Čína, jedlo, zmrzlina Foto:
Číňan si kupuje zmrzlinu na trhu pod otvoreným nebom v Pekingu
debata (1)

„Kampaň za čistý tanier“ je odozvou na prezidentovo vyjadrenie, že pandémia Covid-19 „znie ako alarm“ v súvislosti s plytvaním jedlom, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Si Ťin-pchingove slová sú zároveň reakciou na nedávne rozsiahle záplavy na juhu krajiny, ktoré zničili polia a znehodnotili tony poľnohospodárskych plodín.

Po prezidentovom odkaze vyzvalo združenie priemyslu v meste Wu-chan tamojšie reštaurácie, aby obmedzili počet jedál servírovaných hosťom a zaviedli systém, na základe ktorého si skupiny musia objednať o jeden pokrm menej, než je počet stolujúcich.

Podľa BBC je však pravdepodobné, že v Číne – krajine, kde je považované za zdvorilé objednať si viac jedla, než je skutočne treba – potrvá prispôsobenie sa uvedenému systému určitý čas.

Niektorí kritici tvrdia, že väčšina hosťov v reštauráciách zvyčajne jedlom až tak veľmi neplytvá, a poukazujú namiesto toho na výstredné bankety usporadúvané štátnymi úradníkmi.

Peking zároveň skritizoval videoblogerov, ktorí sa filmujú pri tom, ako konzumujú značné porcie jedál. Títo videoblogeri známi pod označením „mukbang“ sú populárni v mnohých častiach Ázie vrátane Číny. V krajine iba v roku 2015 vyšlo nazmar 17–18 miliónov ton jedla, uvádzajú aktivisti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jedlo #plytvanie potravinami