Kollár: Vyjadrujeme spolupatričnosť s bieloruským ľudom, ktorý sa búri

Rozsvietenie Bratislavského hradu symbolicky na bielo-červeno je vyjadrením spolupatričnosti bieloruskému ľudu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v utorok večer po vysvietení Bratislavského hradu vo farbách historickej vlajky Bieloruska.

18.08.2020 10:49 , aktualizované: 21:50
debata (604)

VIDEO: Symbolické nasvietenie Bratislavského hradu na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska a spoločné vyhlásenie predstaviteľov NR SR.

Video
„Symbolickým gestom vyjadrujeme spolupatričnosť s bieloruským ľudom, ktorý sa aktuálne búri proti diktátorovi (Alexandrovi, pozn. TASR) Lukašenkovi, ktorý flagrantne porušil všetky ľudské práva,“ skonštatoval Kollár.

Slovensko týmto gestom podľa neho vysiela signál, že myslí na všetkých ľudí v Bielorusku bojujúcich za slobodu, demokraciu a za svoje občianske a ľudské práva. „Som presvedčený, že náš odkaz a podpora sa dostane k demonštrantom, ktorí vyjadrujú občiansku statočnosť,“ poznamenal Kollár. Verí, že sa v Bielorusku začne písať nová história.

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že Bielorusko nie je taká vzdialená krajina, aby nám mohlo byť jedno, čo sa v nej deje. Symbolickým vysvietením Bratislavského hradu krajina vyjadruje podľa neho bieloruskému ľudu podporu a solidaritu. Podľa podpredsedu NR SR Juraja Šeligu (Za ľudí) ukazujeme, „že celý západný svet stojí na strane slobody a demokracie“ a Slovensko sa stavia na stranu slobodných občanov.

Čaputová: Je povinnosťou ohradiť sa voči represáliám bieloruského režimu

Je spoločnou morálnou povinnosťou jasne sa ohradiť voči represáliám bieloruského režimu. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Za správne a potrebné považuje zároveň vyjadriť podporu tým, ktorí sa v Bielorusku postavili za obhajobu základných demokratických práv a slobôd.

„Je našou spoločnou morálnou povinnosťou, ako členov Európskej únie a demokratického spoločenstva krajín, jasne sa ohradiť voči represáliám bieloruského režimu. A to aj prijatím opatrení voči tým, ktorí stoja za nariadením a použitím násilia, a manipuláciou výsledkov prezidentských volieb,“ skonštatovala Čaputová.

Občania Bieloruska majú podľa nej nespochybniteľný nárok na to, aby si mohli slobodne zvoliť, kto bude stáť na čele ich štátu. Rovnako tak majú nespochybniteľné právo prejaviť vlastný názor. „Považujem za správne a za potrebné vyjadriť podporu všetkým, ktorí sa v Bielorusku postavili za obhajobu základných demokratických práv a slobôd, aj za cenu vlastnej bezpečnosti, zdravia, či dokonca života,“ poznamenala. Násilie, ktoré bolo použité voči tým, ktorí prejavili odvahu nesúhlasiť so súčasným režimom, nesmie zostať podľa nej nepovšimnuté.

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku požiadal o uvoľnenie z funkcie

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa, ktorý počas uplynulého víkendu podporil protestujúcich proti opätovnému zvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka, podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Informoval o tom v utorok bieloruský spravodajský server Tut.by.

„Skutočne som požiadal o uvoľnenie z funkcie. Je to logický krok, pretože za veľvyslanca ma vymenoval súčasný prezident a očakáva sa, že budem presadzovať ním definovanú politiku. Ministerstvo zahraničných vecí (v Minsku) sa domnieva, že postoj, ktorý som vyjadril vo svojom vyhlásení, prekročil tento rámec,“ povedal pre Tut.by ambasádor a bývalý poradca bieloruského prezidenta.

Na bieloruskom ministerstve zahraničných vecí spravodajskému serveru spresnili, že rozhodnutie o zbavení funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca prijíma osoba, ktorá ho aj vymenovala, teda hlava štátu. Platí to aj vtedy, keď požiada o uvoľnenie veľvyslanec samotný – musí byť podpísaný výnos. Zatiaľ rozhodnutie o uvoľnení Igora Leščeňu z funkcie podpísané nebolo, pripomína Tut.by.

Matovič vyjadril Leščeňovi podporu

Predseda vlády Igor Matovič sa s končiacim bieloruským veľvyslancom Igorom Leščeňom stretol na úrade vlády. „Chcel som mu aj takýmto spôsobom vyjadriť podporu za jeho odvážny postoj, keď sa doteraz ako jediný vysokopostavený bieloruský politik dokázal postaviť za bieloruský ľud,“ uviedol premiér.

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku a bývalý pomocník prezidenta Igor Leščeňa v nedeľu 16. augusta podporil vo videoposolstve občanov Bieloruska, ktorí sa po prezidentských voľbách zúčastnili na pokojných protestoch.

„Ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný historkami o mučení a bití mojich spoluobčanov,“ vyhlásil vtedy diplomat. Taktiež povedal, že je solidárny s tými, ktorí sa v uliciach bieloruských miest zúčastnili na nenásilných sprievodoch, aby bol ich hlas vypočutý.

Igor Leščeňa je zamestnancom bieloruského ministerstva zahraničných vecí od roku 1994, robil tam na rôznych postoch a ako veľvyslanec pôsobil vo viacerých krajinách. V rokoch 2002 – 06 bol poradcom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pre zahraničnopolitické a zahraničnoeko­nomické otázky. Veľvyslancom na Slovensku je od roku 2016.

Na rozhodnutie ambasádora zareagoval aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Bežne nie je praxou vyjadrovať sa k personálnym rozhodnutiam iných štátov. Tu je však situácia iná. Vzhľadom na jeho predchádzajúce politické vyhlásenie, kritizujúce postup bieloruského vedenia, ktoré až doteraz zastupoval, je to logický krok. Ako sme už povedali, vyjadruje závažnú politickú situáciu v jeho štáte a registrujeme aj to, že v bieloruskej zahraničnej službe nejde o ojedinelý prípad,“ vyhlásil Korčok.

Slovenskí koaliční poslanci podporili bieloruské protesty

Výzvu s názvom Stojíme za slobodným Bieloruskom podpísalo 58 koaličných poslancov Národnej rady (NR) SR zo všetkých štyroch koaličných klubov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS).

Vo vyhlásení poslanci odmietli výsledky zmanipulovaných volieb v Bielorusku, odsúdili tiež násilie, ktoré rozpútal režim Alexandra Lukašenka, pričom vyzvali na zastavenie násilia. Podporujú tiež pokojné protesty demokratických síl. Poslanci sú presvedčení, že sú potrebné aj ďalšie koordinované kroky v rámci EÚ. Vyhlásenie podľa Dostála podpísalo aj deväť slovenských europoslancov zo strán SaS, OĽANO, Progresívne Slovensko, Spolu a KDH.

Poslanci tiež ocenili postoj slovenského rezortu diplomacie, ako aj prezidentky Zuzany Čaputovej. Výzvu chcú v utorok odovzdať na bieloruskom veľvyslanectve v Bratislave. Dostál zároveň ocenil, že bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa, ktorý počas uplynulého víkendu podporil protestujúcich proti opätovnému zvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka, podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Vlády a orgány EÚ by mali podľa vyhlásenia podniknúť „reálne kroky proti ďalšiemu porušovaniu ľudských práv zo strany diktátorského režimu prezidenta Lukašenka“.

Predseda výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) skonštatoval, že situácia sa nedá vyriešiť novými voľbami pod palcom Lukašenka. Bieloruský prezident podľa neho hrá na čas. Dodal, že EÚ by mala zaujať jasný postoj. „V situácii, keď je tu tendencia medzi mnohými krajinami EÚ hľadať za každú cenu nejakú stabilitu, si myslím, že treba jasne komunikovať. V tejto situácii ide o jednoduchý princíp, ľudia majú mať právo vybrať si svojho lídra slobodne,“ doplnil Valášek. EÚ by mohla podľa neho vyslať napríklad dôveryhodného emisára na sprostredkovanie širšej dohody nielen medzi lídrami v krajne, ale aj medzi okolitými krajinami, „ktoré majú záujmy v Bielorusku, aby bol vytvorený tlak na prezidenta Lukašenka, aby odišiel“.

604 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #veľvyslanec #Alexandr Lukašenko