Zástupca belgickej federálnej polície odstúpil pre brutalitu voči Slovákovi

Druhý najvyšší predstaviteľ belgickej federálnej polície André Desenfants vo štvrtok dočasne odstúpil zo svojej funkcie po tom, ako viaceré belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzuje neprimerané použitie sily voči občanovi Slovenska Jozefovi Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi. Správu potvrdil denník The Brussels Times.

20.08.2020 09:38 , aktualizované: 22:43
debata (576)

Na videozábere vidieť ako policajtka dvíha ruku v geste napodobňujúcom nacistický pozdrav a jej kolegovia viac ako štvrťhodinu sedia a kľačia na tele zadržaného Slováka.

Podľa medializovaných informácií slovenský občan 28. februára 2018 prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Nemal platnú letenku, tvrdil, že cestuje s Ježišom Kristom, a pri potýčke s palubným personálom sotil jednu z letušiek a odmietal opustiť palubu lietadla. To si vyžiadalo zákrok federálnej polície pôsobiacej na letisku. Zábery priemyselnej kamery ukázali zakrvavenú tvár zadržaného muža, v dôsledku sebapoškodzovania v cele a následne zákrok šesťčlenného tímu polície, po ktorom Chovanec utrpel zástavu srdca a po prevoze do nemocnice upadol do kómy a o deň neskôr zomrel.

Generálny riaditeľ federálnej polície André Desenfants, v poradí druhý najvyšší policajný úradník, ktorý má na starosti aj letiskovú políciu, uviedol, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobným rozhodnutím, hoci sa v tejto záležitosti necíti vinným, lebo nemal dostatok informácií o detailoch incidentu zo Charleroi. Vo februári 2018 bol „pravou rukou“ vtedajšej generálnej riaditeľky polície Catherine De Bolleovej, ktorá v súčasnosti šéfuje Europolu.

Flámsky denník Het Laatste Nieuws, ktorý ako prvý zverejnil videozáznam z policajnej cely na letisku, v tejto súvislosti dal priestor Henriete Chovancovej, vdove po zosnulom Slovákovi. Tá upozornila, že policajti podcenili zdravotný stav jej muža, ktorý mal zrejme problémy s dýchaním. „My, ako jeho rodina, chceme vedieť, prečo mu to urobili. Prečo sa k nemu tak správali? Horšie ako ku zvieraťu, akoby ani nebol ľudskou bytosťou,“ povedala Chovancová v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VTM.

Medializovaná udalosť z letiska Charleroi neunikla ani pozornosti ľudskokprávnej organizácie Amnesty International (AI), ktorá vo štvrtok vyzvala na dôkladné vyšetrenie príčin smrti slovenského občana.

Fico vyzval vládu, aby začala konať

Predseda opozičného Smeru Robert Fico žiada vládu Igora Matoviča (OĽANO), aby reagovala na zverejnené zábery zo zákroku policajtov voči Slovákovi v Belgicku spred dvoch rokov. Národná rada (NR) SR by mala podľa Fica reagovať napríklad formou uznesenia.

Robert Fico požiadal vládny kabinet, aby tento podľa neho „odsúdeniahodný prípad, ktorý je hodný politických posolstiev,“ vzal do vlastných rúk. Slovensko by podľa neho napríklad formou uznesenia NR SR malo dať svetu najavo, že záleží aj na životoch občanov SR.

Video: Brífing strany Smer ku kauze úmrtia Jozefa Chovanca.

Video

Vládni politici sa podľa Fica nadmerne venovali udalostiam vo Venezuele či v Bielorusku v súvislosti s prezidentskými voľbami. „Kde je takáto miera iniciatívy v tomto prípade? Kde je premiér? Kde je minister zahraničných vecí?“ pýtal sa Fico.

Dodal, že na mieste premiéra by žiadal ministra zahraničných vecí, aby komunikoval tento prípad so svojím partnerom v Belgicku, a aby si predvolal belgického veľvyslanca a žiadal vysvetlenie.

Šéf Smeru dodal, že v čase, keď došlo k inicidentu, nedostal ako predseda vlády žiadnu informáciu. Reagoval, že prípad sa aktualizoval vzhľadom na zverejnenie videozáberov.

Kauza nabrala v Belgicku politický rozmer

Kauza úmrtia Jozefa Chovanca na letisku vo valónskom meste Charleroi nabrala v Belgicku už aj politický rozmer. O prípad sa začala zaujímať frankofónna Socialistická strana (PS), najsilnejší politický subjekt v tomto belgickom regióne.

Tlačová agentúra Belga vo štvrtok uviedla, že PS požiadala federálneho ministra vnútra Pietera De Crema, aby objasnil okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu cestujúceho po zásahu letiskovej polície.

„Aj mňa šokovali zábery šírené médiami. Takéto správanie je neprijateľné. Keďže ide o federálnu políciu pod vedením ministra vnútra, žiadam ho, aby objasnil túto udalosť,“ uviedol vo štvrtok predseda PS Paul Magnette.

V rovnakom duchu zareagoval aj predseda valónskej strany Nezávislí federalistickí demokrati (DéFI) Francois De Smet, ktorý upozornil, že incident z letiska Charleroi ide proti princípom právneho štátu. Pre samotnú políciu je podľa neho nevyhnutné, aby sa veci uviedli na pravú mieru.

Kauza pripomína nedávny prípad z amerického Minneapolisu, kde v máji zomrel černoch George Floyd pri zatýkaní policajtov, z ktorých jeden mu tiež niekoľko minút kľačal na krku. Aj vtedy policajti tvrdili, že sa ho snažili upokojiť. Floydova smrť vyvolala masové protesty proti policajnému násiliu a rasizmu nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách.

© Autorské práva vyhradené

576 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Belgicko