Bombové útoky na Filipínach si vyžiadali najmenej desať obetí

Dva výbuchy v centre mesta Jolo na juhu Filipín v pondelok usmrtili najmenej desať ľudí a najmenej 40 zranili. Stalo sa tak napriek zvýšenej ostrahe v oblasti v dôsledku hrozieb od teroristickej skupiny Abú Sajjáf. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

24.08.2020 11:30
Filipíny výbuchy vojaci Foto:
Filipínski vojaci zabezpečujú oblasť po dvoch výbuchoch v meste Jolo, v provincii Sulu na juhu Filipín 24. augusta 2020.
debata

Medzi mŕtvymi je najmenej päť vojakov a štyria civilisti. Väčšina zranených je z radov armády a polície.

Prvý útok sa odohral okolo poludnia miestneho času v blízkosti rímskokatolíckej katedrály a poškodil predajňu potravín, obchod s elektronikou a dve policajné vozidlá. Podľa prvej správy bola výbušnina nastražená na zaparkovanom motocykli, informuje agentúra DPA.

K druhému výbuchu došlo asi hodinu po prvom pred bankou na neďalekej ulici. Tentoraz malo ísť o samovražedný útok, pri ktorom zahynula útočníčka a jeden vojak. Tretia, nevybuchnutá bomba sa neskôr podľa polície našla na miestnom trhovisku.

K útoku sa zatiaľ nikto verejne neprihlásil, avšak mesto Jolo je považované za baštu skupiny Abú Sajjáf, ktorá je obviňovaná z najhorších útokov na Filipínach.

Výbuchy sa odohrali viac ako týždeň po tom, čo polícia zatkla Abduljihada Susukana, jedného z popredných členov skupiny. Susukan je obvinený z viacerých únosov a útokov vrátane vraždy dvoch kanadských občanov v roku 2016. Polícii sa nedávno vzdal po tom, čo dva týždne predtým utrpel zranenia počas ozbrojenej potýčky.

Južný región krajiny je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov, najmä v meste Jolo.

Abú Sajjáf je spriatelená s teroristickou skupinou Islamský štát, ktorá sa v minulosti prihlásila k viacerým útokom na Filipínach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #bombové útoky