V Bielorusku zadržali dvoch popredných opozičných aktivistov

Bieloruské úrady zatkli v pondelok dvoch popredných opozičných aktivistov, ktorí pomáhali viesť vlnu protestov požadujúcich odstúpenie autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten je pri moci už 26 rokov a oficiálne zvíťazil aj v prezidentských voľbách z 9. augusta, pokladaných opozíciou či Európskou úniou za zmanipulované. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

24.08.2020 14:52
Belarus Protests Foto: ,
Protest proti režimu Alexandra Lukašenka.
debata (95)

Bieloruská opozičná Koordinačná rada oznámila, že polícia v hlavnom meste Minsk zadržala jej členov Siarheja Dylevského a Voľhu Kavaľkovovú. Mestská polícia zadržanie potvrdila.

Tento krok naznačuje, že prezident Lukašenko je odhodlaný potlačiť masové demonštrácie, ktoré prebiehajú už tretí týždeň. Zásah polície nasledoval deň po tom, čo bolo 65-ročného bieloruského prezidenta vidieť s útočnou puškou kalašnikov, keď priletel vrtuľníkom k svojmu sídlu a neďaleko boli zhromaždení protestujúci ľudia. Najprv v zbrani nemal zásobník, ale neskôr ho tam zasunul. Lukašenko, ktorý rád pestuje auru chlapskosti, tak demonštroval svoju bojovnosť, uviedla agentúra AP.

Lukašenko minulý týždeň varoval Koordinačnú radu pred tým, aby rokovala o prechode moci v štáte, lebo podľa neho môže čeliť trestnému stíhaniu pre obvinenia z vytvorenia „paralelnej vlády“. Bieloruská prokuratúra potom začala vyšetrovať členov rady pre obvinenia z oslabovania národnej bezpečnosti. Tieto tvrdenia však členovia rady odmietli.

Dylevski zohral hlavnú úlohu pri organizovaní štrajku v minskej továrni na výrobu traktorov, ktorý bol súčasťou protestných akcií robotníkov. Tie minulý týždeň zachvátili všetky najväčšie priemyselné podniky v krajine, čo bola pre Lukašenka veľká výzva. Kavaľkovová je popredná spolupracovníčka hlavnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej, ktorá sa po voľbách na oficiálny nátlak presťahovala do Litvy.

Zadržanie oboch opozičných aktivistov nasledovalo po nedeľnej demonštrácii v metropole Minsk, ktorá pritiahla odhadovaných až 200.000 ľudí. Tí znova naliehali na Lukašenka, aby odstúpil. Predchádzajúcu nedeľu sa konal podobne veľký protest. Sú to najväčšie demonštrácie, aké bývalá sovietska republika s 9,5 milióna obyvateľmi kedy zažila.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko