Vírus na protesty nedbá, nemecká vláda odsúdila útok na parlament

Vo svete sa už celkovo koronavírusom nakazilo viac ako 25 miliónov ľudí. No demonštrácia proti pandemickým opatreniam do Berlína aj tak v sobotu prilákala asi 30-tisíc účastníkov.

30.08.2020 14:21
Virus Outbreak Germany Protests Foto: ,
Polícia v Berlíne odvádza jedného z účastníkov demonštrácie proti pandemickým opatreniam.
debata (75)

Medzi nimi boli aj krajne pravicoví extrémisti, ktorí sa po proteste pokúsili vtrhnúť do historickej budovy nemeckého parlamentu. Museli ich zastaviť policajti, ktorí viacerých ľudí zadržali.

Kamene a fľaše

K incidentu došlo po celodenných demonštráciách. Zábery kamier zachytili stovky ľudí, ako utekajú k budove a po jej schodoch. Niektorí mali vlajky Nemeckej ríše z rokov 1871 – 1918 alebo krajne pravicové transparenty. Polícia na sociálnej sieti Twitter potvrdila, že viacero osôb prerazilo kordón pred parlamentom a vstúpilo na schody Reichstagu, nie však do samotnej budovy.

"Hádzali kamene a fľaše na našich kolegov. Na ich zatlačenie sme museli použiť silu,“ uviedli predstavitelia polície. Ešte predtým došlo k potýčkam medzi extrémistami a bezpečnostnými zložkami pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne. Polícia počas dňa zadržala okolo 300 osôb.

Demonštrácie prilákali najrôznejších ľudí. Do nemeckého hlavného mesta prišiel aj Robert Kennedy junior, synovec prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a jeden z najznámejších šíriteľov konšpiračných teórií o vakcínach.

"Surreálne scény z Berlína. Nacisti, príslušníci Hnutia ríšskych občanov (krajne pravicová organizácia, pozn. red.) a Trumpovi stúpenci sú vedľa dúhových vlajok pred Reichstagom po tom, čo protestujúci prerazili policajné barikády,“ napísal v sobotu na Twitteri nemecký zahraničnopolitický analytik Marcel Dirsus. Podľa neho extrémisti nemohli dúfať v lepšiu propagandu a polícia tomu mala zabrániť.

Protestujúci vyjadrovali nesúhlas s nosením rúšok a inými opatreniami, ktoré úrady zaviedli s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Polícia nariadila demonštrantom v Berlíne, aby sa rozišli, asi v polovici pochodu nemeckou metropolou, keďže účastníci odmietli dodržiavať bezpečný odstup. Zhromaždenie neďaleko známej Brandenburskej brány sa však uskutočnilo podľa plánov.

Nemecká vláda odsúdila útok na spolkový parlament. "Je to symbolické centrum našej demokracie. Je neakceptovateľné, aby ho extrémisti a výtržníci využívali na vlastné účely,“ povedal pre denník Bild minister vnútra Horst Seehofer.

COVID-19 v Nemecku

Berlínska krajinská vláda sa snažila plánované protesty zakázať s varovaním, že by ich mohli využiť extrémisti na šírenie svojich myšlienok. Odvolávala sa tiež na skúsenosti z predošlých protestov proti pandemickým obmedzeniam, ktorých účastníci nedodržiavali opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Organizátori protestu sa v piatok úspešne odvolali, hoci súd im nariadil zaistiť zachovanie predpísaných rozstupov. Ich nedodržanie viedlo k tomu, že berlínska polícia pochod rozpustila počas jeho konania.

Nemecko zaznamenalo v uplynulých týždňoch nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. V sobotu v krajine hlásili takmer 1 500 infikovaných.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Nemci väčšinou podporujú preventívne opatrenia vyhlásené úradmi. Napríklad povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave, v obchodoch a niektorých verejných budovách, ako sú knižnice a školy.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koronavírus #Covid-19