Navaľného otravu spôsobila látka zo skupiny novičok, tvrdia Nemci

Toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli "nespochybniteľný dôkaz", že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok, uviedol v stredu hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra AP.

02.09.2020 16:10 , aktualizované: 16:20
Charité / Alexej Navaľnyj / Foto:
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a nemocnica Charité v Berlíne, kde je hospitalizovaný.
debata (998)

„Je šokujúce, že Alexej Navaľnyj sa stal v Rusku obeťou útoku chemickou nervovou látkou,“ dodal Seibert podľa agentúry DPA. Nemecká vláda v stanovisku uviedla, že od Ruska žiada „okamžité vyjasnenie“ okolností Navaľného otrávenia, píše agentúra AFP.

Nemecká vláda podľa Seiberta informuje o výsledkoch testov partnerov v Európskej únii a NATO. Na základe ruskej reakcie bude následne s nimi rokovať o „vhodnej spoločnej reakcii“.

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky z nemocnice v sibírskom meste Omsk. Tam ho hospitalizovali pred dvomi týždňami po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy prišlo nevoľno. Navaľnyj neskôr stratil vedomie.

Navaľného spojenci v Rusku trvajú na tom, že ho úmyselne otrávili. Kremeľ tieto tvrdenia odmietol s tým, že je to len prázdny šum. Ruskí lekári zase tvrdenia nemeckých kolegov zamietli s tým, že pri diagnostike a testoch otravu nezistili.

Novičok je nervovoparalytická látka vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze. Rovnakou látkou sa predvlani pokúsili vo Veľkej Británii otráviť bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Novičok je inhibítor cholínesterázy.

998 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #otrava #Alexej Navaľnyj #Novičok