Maas po Moskve žiada objasnenie kauzy Navaľnyj do niekoľkých dní

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas ďalej zvyšuje tlak na Moskvu pre otrávenie ruského opozičného lídra Alexeja Navalného. V rozhovore s nemeckým nedeľníkom Bild am Sonntag povedal, že ak Rusko neprispeje k vysvetleniu prípadu v priebehu niekoľkých najbližších dní, začne Berlín rokovať s partnermi o náležitej reakcii. Naznačil pritom, že súčasťou úvah by mohol byť aj osud plynovodu Nord Stream 2. Podľa Moskvy je to naopak Nemecko, kto objasňovanie prípadu zdržiava.

06.09.2020 11:47
debata (226)

Navalnyj, ktorý leží na berlínskej klinike Charité, bol na konci augusta podľa nemeckých expertov otrávený nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Tú vyvíjal niekdajší Sovietsky zväz.

„Dúfam, že nás Rusi neprinútia zmeniť náš postoj k Nord Streamu 2,“ povedal Maas nemeckému denníku. Doteraz sa spolková vláda vyhýbala spájaniu prípadu Navalnyj a nemecko-ruského plynárenského projektu, ale niektorí politici vyzvali na zatavenie projektu.

Nemecký sociálnodemokra­tický (SPD) politik však tiež zdôraznil, že zastavenie výstavby takmer hotového plynovodu by poškodilo nemecké a európske firmy. „Ten, kto to požaduje, si musí byť vedomý dôsledkov. Na Nord Streame 2 sa podieľa viac ako 100 firiem z 12 európskych krajín, zhruba polovica z Nemecka,“ povedal šéf nemeckej diplomacie. Podľa neho by nebolo primerané debatu zužovať len na Nord Stream 2.

„Ak v najbližších dňoch ruská strana neprispeje k objasneniu, budeme sa musieť so svojimi partnermi poradiť,“ zdôraznil Maas. „Ak premýšľame o sankciách, mali by pôsobiť čo najcielenejšie,“ dodal Maas.

Rusko odmieta, že by malo na otrávení 44-ročného opozičného politika akýkoľvek podiel, podľa Maasa tomu ale nasvedčuje „množstvo indícií“. Pripomenul, že nervový jed novičok bol v minulosti v držbe ruských oficiálnych miest a má k nemu prístup len veľmi malá skupina ľudí.

„A tento jed použili štátne inštitúcie už pri útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa. Ak sa ruská strana nebude podieľať na objasnení zločinu spáchanom na pánovi Navaľnom, bola by to ďalšia indícia pre účasť štátu na čine. Ak zostane pri zastieraní a zahmlievaní, musíme vychádzať z toho, že Rusko niečo zatajuje,“ povedal Maas.

Nemecký politik v rozhovore tiež povedal, že by Navalného v nemocnici rád navštívil, ak to umožní zdravotný stav pacienta.

Francúzsko a Nemecko v piatok spoločne vyzvali Rusko, aby vysvetlilo Navalného otravu. Žiadali, aby Moskva postavila pred spravodlivosť osoby, ktoré za útok nesú zodpovednosť.

Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii uviedlo, že je to naopak Nemecko, kto vyšetrovanie útoku na Navalného predlžuje. „Berlín zdržiava proces vyšetrovania, po ktorom sám volá. Úmyselne?“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia hovorkyne ministerstva Marije Zacharovovej. Podľa nej samotnému Berlínu trvalo príliš dlho, než odpovedal na žiadosť ruskej justície v tomto prípade. „Zatiaľ nie je isté, či Nemecko nehrá dvojitú hru,“ dodala.

Navaľnyj, ktorý je popredným kritikom režimu prezidenta Vladimira Putina, skolaboval minulý mesiac v lietadle, ktorým sa vracal z východu Ruska do Moskvy. V bezvedomí bol najprv hospitalizovaný v sibírskom Omsku a neskôr, po medzinárodnom tlaku a naliehaní rodiny, prevezený na berlínsku kliniku Charité.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk navrhuje v reakcii na otrávenie Navaľného uvaliť trojmesačné embargo na dodávky plynu a ropy z Ruska. „Je načase kremeľského pána konečne prekvapiť dôraznou odpoveďou,“ povedal diplomat agentúre DPA.

Podľa Melnyka nestačí ani zastavenie výstavby plynovodu Nord Stream 2. Namiesto toho podľa neho musí byť zastavený všetok dovoz ropy, plynu a ďalších dôležitých surovín, „aby bol putinovský režim odstrihnutý od najdôležitejšieho zdroja príjmov pre jeho agresívnu politiku“.

Medzitým niektorí nemeckí politici žiadajú bývalého kancelára Gerharda Schrödera, aby sa vzdal funkcie predsedu správnej rady spoločnosti Nord Stream 2 AG, ktorá stojí za projektom nového plynovodu a v ktorej má stopercentný podiel ruský plynárenský kolos Gazprom. „Bývalý kancelár za SPD Schröder sa teraz musí rozhodnúť, či bude stáť na strane demokracie a ľudských práv,“ povedala v rozhovore s denníkmi mediálnej skupiny Funke šéfka frakcie Zelených v Spolkovom sneme Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá je tiež pre zastavenie výstavby plynovodu.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Alexej Navaľnyj #Heiko Maas