Guaidó vyzval venezuelskú armádu, aby podporila bojkot decembrových volieb

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó vyzval v pondelok ozbrojené zložky, aby podporili bojkot decembrových parlamentných volieb a pomohli vystupňovať medzinárodný nátlak na venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

08.09.2020 13:28
Juan Guaidó Foto: ,
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó
debata (17)

Guaidó na sociálnych sieťach vyzval najvyššie velenie armády, aby sa pripojilo k „paktu jednoty“ opozičných síl. „Prestaňte sa skrývať za sukňami diktátora, prestaňte ignorovať realitu vo Venezuele,“ uviedol Guaidó.

Armáda je považovaná za hlavný pilier Madurovej vlády, pripomína DPA. Celkovo 37 venezuelských politických zoskupení sa podľa Guaidóovho úradu v pondelok pripojilo k paktu, ktorý decembrové voľby označuje za nezákonné, uvádza agentúra DPA.

Signatári sa dohodli, že chcú dosiahnuť „oslobodenie Venezuely a vrátenie zvrchovanosti ľuďom“ spolu s odchodom prezidenta Madura. Hlavné opozičné strany už dávnejšie plánujú voľby bojkotovať. Tvrdia, že ide o pokus vlády prezidenta Madura zmocniť sa podvodom Národného zhromaždenia.

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó sa ešte v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a za hlavu štátu ho uznali desiatky krajín sveta. Nepodarilo sa mu však zosadiť Madura, ktorému poskytujú podporu Rusko, Čína, Kuba či Irán.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Venezuela #parlamentné voľby #Juan Guaidó