Po Poľsku a pobaltských štátoch odvolávajú svojich veľvyslancov z Bieloruska i Česko a Nemecko

Po Poľsku a pobaltských štátoch (Litva, Lotyšsko a Estónsko) odvolávajú svojich veľvyslancov z Bieloruska i Česká republika a Nemecko. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámilo litovské ministerstvo zahraničia. Oficiálne vyjadrenie Černínskeho paláca (českého ministerstva zahraničia) zatiaľ nie je známe.

07.10.2020 15:38 , aktualizované: 18:45
Bielorusko Foto:
debata (36)

Lotyšsko a Estónsko stiahli v stredu svojich veľvyslancov z Bieloruska. Obe tieto bývalé sovietske republiky tak nasledovali Poľsko a Litvu, ktoré stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. Z Bieloruska v utorok na konzultácie do Berlína odcestoval aj nemecký veľvyslanec Manfred Huterer.

Agentúra AFP pripomenula, že Litva a Poľsko, členské štáty EÚ a NATO hraničiace s Bieloruskom, v pondelok oznámili, že odvolávajú svojich veľvyslancov z Minska.

Tento ich krok nasledoval po tom, čo Minsk odvolal svojich veľvyslancov vo Vilniuse a Varšave v dôsledku sankcií uvalených Európskou úniou voči predstaviteľom bieloruského vedenia a silových zložiek obviňovaných z podvodov pri nedávnych prezidentských voľbách a porušovania ľudských práv v Bielorusku.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu aj o to, aby výrazne znížili počet svojich diplomatov v Bielorusku. Minsk o to požiadal „výlučne z dôvodu osobitne deštruktívnej úlohy, ktorú sa vedenie Poľska a Litvy v praxi rozhodlo hrať vo vzťahu k Bielorusku“. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko totiž Poľsko a Litvu opakovane obvinil, že podnecujú protesty v Bielorusku, ktoré vypukli v reakcii na výsledky volieb.

„Estónsko považuje tlak Bieloruska na Litvu a Poľsko za neopodstatnený a poľutovaniahodný,“ uviedol estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

„Na znak protestu proti krokom Bieloruska sme sa rozhodli pozvať nášho veľvyslanca z Bieloruska do Tallinnu na konzultácie,“ vysvetlil.

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs na sociálnej sieti Twitter informoval, že jeho krajina podnikne rovnaký krok a stiahne svojho veľvyslanca z Minska „solidárne s kolegami z Európskej únie“.

Všetky tri pobaltské štáty, podobne ako aj Poľsko, odmietajú uznávať Alexandra Lukašenka za prezidenta Bieloruska a spolu s ďalšími predstaviteľmi bieloruského vedenia ho zaradili na zoznam osôb, ktorým nebude udelené vízum pre vstup do EÚ, dodala AFP.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #veľvyslanci #diplomacia