Trump už nikoho nenakazí, môže odísť z izolácie

U amerického prezidenta Donalda Trumpa už pominulo riziko, že by mohol nakaziť koronavírusom ďalších ľudí. Môže preto vyjsť z izolácie.

11.10.2020 05:50
Donald Trump, balkón, koronavírus Foto: ,
Donald Trump na balkóniku v Bielom dome a jeho priaznici pod ním.
debata (6)

Podľa agentúry Reuters to uviedol hlavný lekár Bieleho domu Sean Conley. U Trumpa sa koronavírus preukázal pred deviatimi dňami, prezident potom v posledných dňoch opakovane tvrdil, že sa po prekonanom ochorení COVID-19 cíti zdravý. Jeho lekári však doteraz verejnosti nepovedali, či má prezident už negatívny test na koronavírus, pričom to podľa Reuters jednoznačne nevyplýva ani z tohto vyhlásenia.

Conel vo svojom vyjadrení napísal, že Trump v sobotu podstúpil test, podľa ktorého už nie sú znaky toho, že by sa vírus v prezidentovom tele „aktívne replikoval“. Trump podľa neho tiež spĺňa kritériá amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pre bezpečné prerušenie izolácie a podľa „momentálne uznávaných štandardov“ už nepredstavuje riziko šírenia koronavírusu.

Vyhlásenie Trumpovho lekára nasleduje len niekoľko hodín po tom, čo sa prezident objavil prvýkrát na verejnosti od svojej nákazy, kvôli ktorej strávil tiež niekoľko dní v nemocnici. Prezident v sobotu krátko vystúpil pred stovkami svojich priaznivcov na balkóne Bieleho domu.

Prezident povedal, že na vakcíne proti ochoreniu COVID-19 sa pracuje, uvádza CBS. Vírus, v spojitosti s ktorým v USA zomrelo už viac ako 210 000 ľudí, sa podľa prezidenta „stráca“.

Prezident takisto hovoril o téme „zákona a poriadku“. Podpora orgánov činných v trestnom konaní je podľa Trumpa dôležitá i pre Afroameričanov.

Americký prezident na budúci týždeň plánuje tri volebné zhromaždenia, píše AFP. Pondelkové zhromaždenie sa uskutoční v americkom štáte Florida. V utorok má Trump absolvovať zhromaždenie v Pennsylvánii a v stredu v štáte Iowa.

Republikánsky prezident usiluje o čo najrýchlejší návrat k predvolebnej kampani pred novembrovými voľbami, v ktorých sa usiluje o znovuzvolenie. Podľa väčšiny prieskumov teraz stráca na svojho demokratického soka Joea Bidena, pričom veľa voličov nesúhlasí práve s tým, ako si jeho administratíva poradila s pandémiou COVIDU-19, ktorá čo do absolútnych čísel zasiahla USA najsilnejšie na svete.

Ohľadom Trumpovho zdravotného stavu však stále panujú nejasnosti, v nemocnici mu bol totiž podávaný koktail liekov, z ktorých sa niektoré predpisujú pacientom s ťažkým priebehom COVIDU-19. Agentúra AP poznamenáva, že sa Trump v sobotu objavil na pódiu s náplasťami na rukách, ktoré mu tam pravdepodobne zostali po infúzii. Hovoril tiež len 18 minút, hoci zvyčajne sa svojim podporovateľom prihovára hodinu a dlhšie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #koronavírus