Počas protestov v Bielorusku bolo v nedeľu zadržaných vyše 580 ľudí

Na nedeľných protestných zhromaždeniach v Bielorusku bolo zadržaných viac ako 580 demonštrantov. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvolala na ich menný zoznam zverejnený bieloruským ľudskoprávnym centrom Viasna.

12.10.2020 08:27
debata (30)

Nedeľné protesty opäť sprevádzali brutálne zákroky polície, ktoré si vyžiadali desiatky zranených. Na viacerých miestach došlo k priamym stretom medzi demonštrantmi a zasahujúcimi bezpečnostnými zložkami, ktoré použili na rozohnanie davu aj vodné delá, obušky a ďalšie špeciálne vybavenie.

Medzi zadržanými je aj architekt Nikita Domračev – brat bieloruskej biatlonistky, štvornásobnej olympijskej víťazky Darje Domračevovej.

Podľa Viasny bolo v nedeľu zadržaných aj viac ako 40 zástupcov médií. Väčšinu z nich medzičasom prepustili na slobodu.

Mobilný internet opäť nefungoval, dodal bieloruský nezávislý portál TUT.by. Pre verejnosť uzavretých bolo aj niekoľko staníc metra v centre Minska.

K ďalším násilnostiam v Bielorusku došlo len deň po tom, ako deklarovaný víťaz augustových prezidentských volieb Alexandr Lukašenko v sobotu vo vyšetrovacej väznici Výboru štátnej bezpečnosti (KGB) v Minsku stretol s 11 predstaviteľmi opozície zadržanými pred augustovými prezidentskými voľbami alebo tesne po nich.

Prítomný bol i bývalý bankár Viktar Babaryka, ktorého vzali do väzby krátko po tom, ako zverejnil zámer kandidovať vo voľbách proti Lukašenkovi, či predstavitelia opozičnej Koordinačnej rady Lilija Vlasavová a Maxim Znak.

Obsah rozhovoru Lukašenka s predstaviteľmi opozičných štruktúr nebol zverejnený, ale v nedeľu večer boli dvaja účastníci tohto stretnutia prepustení.

Po stretnutí vo väznici KGB štáb Lukašenkovej hlavnej vyzývateľky v augustových voľbách, Sviatlany Cichanovskej, informoval, že sa prvýkrát po štyroch mesiacoch mohla telefonicky rozprávať so svojím väzneným manželom, blogerom Siarhejom Cichanovským, ktorý je veľkým kritikom Lukašenka a jeho vlády.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

V dôsledku tejto manipulácie a brutality bezpečnostných zložiek voči pokojne demonštrujúcim účastníkom úradmi nepovolených protestných zhromaždení uvalila EÚ, ako aj viacero jednotlivých štátov, cielené sankcie na predstaviteľov bieloruského vedenia.

Členské štáty EÚ okrem toho z Minska stiahli svojich veľvyslancov na konzultácie – jediným štátmi, ktoré ešte v bieloruskej metropole majú svojich veľvyslancov, sú Taliansko a Rakúsko.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko