Viac ako desať miliónov Američanov už hlasovalo v prezidentských voľbách

Viac ako desať miliónov Američanov už v predstihu hlasovalo v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 3. novembra. Túto možnosť tak využilo niekoľkonásobne viac ľudí ako o tomto čase v roku 2016, keď svoj hlas odovzdalo približne 1,4 milióna voličov. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje zhromaždené portálom electproject.org.

13.10.2020 10:08 , aktualizované: 10:16
debata (16)

Prudký nárast počtu ľudí, ktorí sa rozhodli hlasovať skôr ako v deň volieb – osobne alebo poštou – má na svedomí stále pretrvávajúca pandémia nového druhu koronavírusu.

Americký prezident Donald Trump opakovane šíri dôkazmi nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, čím vyvoláva zmätok a nedôveru v súvislosti s korešpondenčným hlasovaním, píše Reuters.

Počet odovzdaných hlasovacích lístkov v piatich štátoch – Minnesota, Južná Dakota, Vermont, Virgínia a Wisconsin – už teraz presiahol 20 percent z celkovej volebnej účasti v roku 2016.

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Joe Biden v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky síce vedie pred republikánom Donaldom Trumpom, avšak situácia je menej jednoznačná v kľúčových štátoch, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb.

Republikáni umiestnili v Kalifornii vlastné volebné urny

Republikáni svojvoľne rozmiestnili v troch okresoch amerického štátu Kalifornia vlastné volebné urny, a to pred obchodmi so zbraňami, kostolmi či čerpacími stanicami. Demokrati ich preto obviňujú z „volebnej manipulácie“ a hrozia im trestným stíhaním, informoval v utorok na svojej webovej stránke týždenník Der Spiegel.

Kalifornský volebný úrad tiež oznámil, že Republikánskej strane USA zašle nariadenie, aby túto iniciatívu ukončila.

Demokratický štátny tajomník Kalifornie Alex Padilla povedal, že v súlade so zákonmi môžu volebné urny rozmiestňovať jedine volební úradníci daného okresu. Neoficiálne urny republikánov sa preto podľa jeho slov môžu stať predmetom volebných manipulácií.

Padilla v liste adresovanom Republikánskej strane nariadil, aby boli tieto sporné urny do štvrtka odstránené. Strana má navyše kalifornským orgánom oznámiť mená, adresy a dátumy narodenia všetkých voličov, ktorí do takýchto urien už svoj hlas odovzdali. Kalifornský generálny prokurátor Xavier Becerra varoval osoby, ktoré stoja za „volebnými manipuláciami“, že im hrozí trestné stíhanie.

Republikáni však oznámili, že dané nariadenia nemienia rešpektovať. Podľa svojho tvrdenia sa totiž opierajú o aktuálne platný liberálny zákon v Kalifornii, ktorý umožňuje komukoľvek zozbierať hlasovacie lístky voličov a následne ich doručiť volebným úradom v príslušnom okrese.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA