V Prahe demonštrácia ultras prerástla do potýčok s políciou

Demonštrácia proti vládnym opatreniam proti koronavírusu sa v Prahe premenila na otvorený stret s políciou na Staroměstském náměstí. Ozývala sa streľba, zasahovali ťažkoodenci. V uliciach boli aj policajti na koňoch.

18.10.2020 15:54 , aktualizované: 20:23
debata (82)

VIDEO: Živé vysielanie z Prahy, Staroměstské náměstí, sa skončilo. Po kliknutí na ikonu livestream si môžete pozrieť záznam.

Stovky ľudí, ktorí v nedeľu demonštrovali v Prahe proti vládnym opatreniam, sa majú rozísť. Keďže účastníci protestu nedodržali súčasné protivírusové opatrenia, organizátori toto zhromaždenie ukončili. Situácia sa následne vyostrila a v centre českej metropoly tak zasahujú tisíce policajtov. Na mieste použili na rozohnanie davu aj vodné delá. Hlásia aj zranených. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Polícia opakovane vyzvala protestujúcich, aby opustili Staromestské námestie, kde sa konala demonštrácia. Na mieste tiež zasahovali ťažkoodenci. V uliciach bolo veľa dymu a vzduchom lietali rôzne predmety vrátane dlažobných kociek či fliaš, píše iDNES.cz.

Na pražskom Staromestskom námestí zadržala polícia 16 ľudí ešte pred začiatkom demonštrácie. Našla u nich pyrotechniku, obušky aj zbrane vrátane pištole.

Demonštrácia sa konala v čase, keď v Česku platí zákaz zhromažďovania viac ako šiestich ľudí. Väčšina účastníkov protestu si nezakrývala nos a ústa a nedodržiavala bezpečné rozstupy. Dav ľudí skandoval aj heslá namierené proti členom vlády.

Babiš odsúdil bezohľadnosť demonštrantov na pražskom proteste

Český premiér Andrej Babiš v reakcii na nedeľnú demonštráciu športových fanúšikov na Staromestskom námestí v Prahe uviedol, že je v šoku z toho, ako bezohľadní a sebeckí sú niektorí občania, ktorí nedodržujú opatrenia vlády proti šíreniu nového koronavírusu a ohrozujú seba aj ostatných. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Demonštrácia proti vládnym opatreniam musela byť v nedeľu po 15. hodine rozpustená. Počet jej účastníkov totiž niekoľkonásobne prekročil povolených päťsto.

Babiš na Twitteri súčasne poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý. Vyslovil sa tiež za prísny postih pôvodcov konfliktu. „Teraz, keď máme pred sebou dva najťažšie a najzložitejšie týždne pre zvládnutie epidémie, len zamestnávajú zdravotníkov, záchranárov a políciu, jednoducho profesie, ktoré potrebujeme na úplne iné činnosti,“ dodal.

Aj podľa českého ministra vnútra Jana Hamáčka zasiahla polícia na Staromestskom námestí absolútne profesionálne po tom, ako niekoľko stoviek prítomných chuligánov napadlo policajtov. „Niekoľko policajtov bolo zranených, prajem im skoré uzdravenie a všetkým policajtom ďakujem,“ napísal Hamáček na Twitteri.

Hamáček dodal, že sa potvrdili obavy, podľa ktorých časť radikálnych fanúšikov zneužije protest k vyvolávaniu potýčok s policajtmi.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko