Vo francúzskom Lyone pred kostolom vážne postrelili kňaza

V meste Lyon na juhovýchode Francúzska bol dnes postrelený pravoslávny kňaz vo chvíli, keď zatváral kostol. Jeho stav je vážny.

31.10.2020 17:55 , aktualizované: 18:41
Francúzsko Lyon pravoslávny kňaz postrelenie Foto: ,
Policajti a záchranári na mieste, kde bol postrelený pravoslávny kňaz 31. októbra 2020 v Lyone
debata (48)

Pravdepodobný páchateľ je na úteku, uviedla s odvolaním sa na políciu agentúra Reuters. Kňaza, ktorý je gréckej národnosti, zasiahli dva výstrely z brokovnice so skrátenou hlavňou okolo 16:00. Podľa svedkov bol ošetrovaný na mieste s vážnymi poraneniami.

Francúzske ministerstvo vnútra na Twitteri oznámilo dosiaľ len toľko, že v Lyone na juhovýchode Francúzska zasahujú príslušníci bezpečnostných síl a záchranári a ľudí vyzvalo, aby sa danej lokalite vyhýbali.

Incident prichádza len tri dni potom, čo útočník z Tuniska v kostole v juhofrancúzskom Nice zabil troch ľudí. Polícia páchateľa po útoku viackrát postrelila a zadržala. Momentálne je hospitalizovaný, pričom jeho stav je vážny.

Francúzsko po štvrtkovom útoku v Nice vyhlásilo stav najvyššej pohotovosti a prezident Emmanuel Macron oznámil posilnenie bezpečnostných opatrení. Posilnil napríklad hliadky vojakov strážiacich kostoly, miesta určené na bohoslužby a školy.

Pred takmer dvoma týždňami v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži zase zavraždil čečenský moslim stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho. K vražde došlo po tom, čo dejepisár žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.

Vo Francúzsku začal platiť v piatok tzv. druhý lockdown, z ktorého však vláda vyňala až do pondelka miesta určené na bohoslužby, čím im chcel umožniť osláviť kresťanský sviatok všetkých svätých.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Lyon