Teror vo Viedni. Útočník bol stúpencom IS, zranenie utrpela aj Slovenka

Rakúske hlavné mesto Viedeň sa v pondelok večer stalo terčom teroristického útoku. Pri útokoch zomreli štyria ľudia, najmenej 22 bolo zranených. Zranenie utrpela i Slovenka, je však mimo ohrozenia života. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by útok vykonalo viac osôb. Polícia pritom pôvodne pracovala s verziou, že útočníkov mohlo byť viacero. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

02.11.2020 21:10 , aktualizované: 03.11.2020 22:05
Rakúsko / Viedeň / Foto: ,
Príslušníci špeciálnych policajných zložiek hliadkujú v centre Viedne, 3. novembra 2020
debata (1022)

Islamský štát útočníka vo vyhlásení vydanom spriaznenou propagandistickou agentúrou Amák označil za „vojaka kalifátu“, ktorý vyzbrojený samopalom, pištoľou a nožom zabil a zranil „približne 30 križiakov, vrátane policajta a zamestnancov polície“.

Podľa úradov polícia páchateľa zastrelila v pondelok večer krátko po 20.00 h. Mal byť stúpencom teroristickej organizácie tzv. Islamského štátu. Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol rakúsky minister vnútra Nehammer.

Útočník Kujtim Fejzulai (20) sa narodil vo Viedni, s koreňmi v Severnom Macedónsku. V apríli 2019 bol uznaný za vinného za pokus o cestu do Sýrie s cieľom pripojiť sa k Islamskému štátu, píše agentúra AP. Súd mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke 22 mesiacov, v decembri ho však podmienečne prepustili s tým, že vzhľadom k nízkemu veku spadal pod jurisdikciu pre mladistvých.

Muž považovaný za páchateľa mal v polovici júla navštíviť Slovensko, aby si tu údajne obstaral muníciu pre útočnú pušku kalašnikov. V utorok o tom informoval portál rakúskeho denníka Heute. Tento typ zbrane bol pri útoku použitý spolu s ďalšou ručnou strelnou zbraňou a tiež mačetou, uviedol denník.

Mladík na Slovensko údajne išiel so svojim známym. Na cestu použil auto matky istého Kosovčana, ktorého polícia podľa denníka považuje za jeden z jeho podozrivých kontaktov, lebo je úradom niekoľko rokov známy svojimi radikálnymi postojmi.

Zranená bola i Slovenka

Pri útoku vo Viedni utrpela zranenie aj Slovenka. Informáciu potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie SR Juraj Tomaga. „Áno, môžem potvrdiť, že nás v súvislosti s včerajšími útokmi vo Viedni rakúska strana informovala o jednej zranenej občianke SR. Rezort diplomacie poskytuje náležitú konzulárnu asistenciu a maximálnu možnú súčinnosť,“ konštatoval.

Žena sa nachádza mimo ohrozenia života, potvrdil Tomaga. Ďalej uviedol, že zranenú Slovenku v nemocnici osobne navštívil slovenský veľvyslanec v Rakúsku, vzhľadom na zákon o ochrane osobných údajov však nateraz nemohol poskytnúť viac informácií.

Policajti a záchranári na mieste, kde sa...
Policajti hliadkujú po streľbe vo Viedni v...
+11Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne...

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer na utorkovej popoludňajšej tlačovej konferencii povedal, že po razii v byte páchateľa útoku bolo vykonaných ďalších 18 domových prehliadok a predbežne zadržali 14 osôb, ktoré vypočúvajú.

Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by útok v centre Viedne vykonalo viac osôb. Videomateriál vyhodnotený políciou „v súčasnosti neposkytuje žiadne dôkazy o druhom útočníkovi,“ uviedol Nehammer v utorok na tlačovej konferencii.

O raziách informoval v utorňajšom dopoludňajšom príhovore aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý v jeho závere vyzval, aby si všetci o 12:00 pripomenuli obete teroristického či­nu.

Kurz ešte v pondelok večer odsúdil útoky ako nechutný teroristický čin. „Nikdy sa terorizmom nenecháme zastrašiť a proti týmito útokom budeme všetkými prostriedkami rezolútne bojovať,“ uviedol kancelár.

V súvislosti s útokom vo Viedni polícia zatkla v utorok vo Švajčiarsku dvoch mužov, informovala o tom agentúra AFP. Išlo o občanov Švajčiarska vo veku 18 a 24 rokov, ktorí boli zatknutí v meste Winterthur v spolupráci s rakúskymi úradmi. „Rozsah prepojenia medzi dvoma zadržanými osobami a údajným páchateľom je momentálne predmetom vyšetrovania,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Švajčiarske úrady a polícia už predtým avizovali, že vyšetrujú každú spojitosť medzi útokom vo Viedni a Švajčiarskom. Polícia na tento účel vytvorila aj špeciálnu pracovnú skupinu.

Temná, hrozná noc

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen si napriek teroristickému útoku vo Viedni nemyslí, že by bola liberálna demokracia ohrozená. „Nenávisť nepadne v tejto spoločnosti na úrodnú pôdu,“ povedala hlava štátu v utorňajšom príhovore k občanom.

Alexander Van der Bellen konštatoval, že Rakúsko má za sebou „temnú, hroznú noc“. Uviedol, že atentát bol očividne namierený voči všetkým, ktorí si vážia a vysoko cenia život v slobodnej spoločnosti.

„Atentát bol namierený voči našej slobodnej spoločnosti ako takej, voči tolerancii a vzájomnému rešpektu. Bol namierený proti životu v liberálnej demokracii – proti životu, ktorý teroristi očividne z celého srdca nenávidia… My sa nenecháme touto nenávisťou nakaziť. Nás i naše hodnoty budeme chrániť a obraňovať,“ zdôraznil rakúsky prezident.

Podľa Alexandra Van der Bellena ide o najhorší teroristický útok v novodobých dejinách Rakúska. V tejto súvislosti uviedol, že „naše slzy patria všetkým, ktorí stratili svoje životy a všetkým ich príbuzným a priateľom“. Zároveň sa poďakoval policajtom, bezpečnostným a záchranným zložkám za rýchlu reakciu a záchranu ľudských životov.

Sprava rakúsky premiér Sebastian Kurz, rakúsky... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Rakúsko / Viedeň / Sebastian Kurz / Alexander van der Bellen / Werner Sobotka / Sprava rakúsky premiér Sebastian Kurz, rakúsky prezident Alexander van der Bellen a predseda parlamentu Werner Sobotka kladú vence na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020

Strieľalo sa na šiestich miestach

Vo Viedni je momentálne nasadených približne tisíc policajtov. Uzatvorené bolo celé centrum Viedne. Do metropoly povolali špeciálne jednotky Cobra z miest Wiener Neustadt, Graz a Linz.

Strelec spustil v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok.

Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach – Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelca kráčajúceho po uliciach a náhodne strieľajúceho do ľudí. Podľa informácií ORF počas zásahu použilo zbrane sedem policajtov a náčelník viedenskej polície Gerhard Pürstl ráno informoval, že páchateľa zneškodnili o 20:09.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu „súčasťou zúčtovania“ za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

Ako pyrotechnika

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer apeloval na obyvateľov Viedne, aby zostali doma a vyhýbali sa centru mesta. Deti v rakúskom hlavnom meste nemusia v utorok chodiť do školy, napriek tomu, že školy zostávajú otvorené.

"Za mnohé roky je to najťažší deň pre Rakúsko,“ vyhlásil Nehammer. Povedal tiež, že dnes (v utorok) vo Viedni školy zostanú otvorené, ale deti na vyučovanie nemusia prísť.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo „najmenej 50 výstrelov“. Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz.

„Znelo to ako pyrotechnika,“ vykreslil situáciu televízii ORF očitý svedok, ktorý si neželal byť menovaný. „Potom som si všimol, že sú to výstrely. Videl som človeka, ktorý bežal po (ulici) Seitenstettengasse a divoko strieľal z automatickej zbrane. Potom zabočil (…) smerom na (námestie) Schwedenplatz. Ďalej tam divoko strieľal. Potom prišla polícia a tiež strieľala,“ uviedol.

Počas pondelkového večera prichádzali rôznorodé informácie, napríklad podľa denníka Kurier sa objavili správy, podľa ktorých prišlo o život až sedem ľudí vrátane policajta a štyri ďalšie osoby boli ťažko zranené. Viacero mŕtvych a zranených pôvodne potvrdil aj rakúsky minister vnútra Nehammer.

Viedenská polícia na Twitteri vyzývala v noci ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozíciu dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície. Úrady tvrdia, že polícia dostala od verejnosti 20-tisíc videí súvisiacich s útokom.

Vo Viedni zachraňovali životy i moslimovia

Dvaja rakúski štátni občania tureckého pôvodu sú podľa rakúskeho denníka Kurier moslimskí hrdinovia pondelka. Bez zaváhania, uprostred epicentra prestreliek, zachránili život ženy a policajta.

Ďalší moslim pôvodom z Pásma Gazy, dostal za svoju statočnosť zlaté čestné vyznamenanie od viedenského policajného prezídia potom ako zachránil život policajnému dôstojníkovi. Upozornila na to Polícia SR na sociálnej sieti.

Okolité štáty posilnili kontroly na hraniciach s Rakúskom

Slovenská polícia v súvislosti s teroristickými útokmi vo Viedni prijala viacero opatrení, na hraniciach sú kontroly. Polícia informovala, že na miesta, ktoré boli vyhodnotené ako rizikové, boli ihneď vyslané policajné hliadky.

Posilnený bol výkon služby a vykonávali sa cestné a železničné kontroly, ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská VesAngern).

Česká polícia v pondelok neskoro večer oznámila, že po útokoch vo Viedni začala s náhodnými kontrolami na hranici s Rakúskom. „Polícia robí náhodné kontroly vozidiel a pasažierov na hraničných priechodoch s Rakúskom, je to preventívne opatrenie v súvislosti s teroristickým útokom vo Viedni,“ napísala česká polícia na Twitteri. Polícia dodala, že posilnila „stráženie hlavných židovských zariadení v Českej republike“, pričom toto preventívne opatrenie „odráža vývoj nielen v susednom Rakúsku“.

Maďarská protiteroristická jednotka TEK v reakcii na pondelňajšie útoky vo Viedni vyslala ešte v noci na utorok na úsek štátnej hranice s Rakúskom sily podporované obrnenými transportérmi. Informoval o tom spravodajský server 24.hu.

„Po útoku vo Viedni z 2. novembra 2020 sa TEK okamžite spojila s rakúskymi bezpečnostnými zložkami. Vzhľadom na charakter činu šéf TEK János Hajdu nariadil vyslanie významných síl na rakúske hranice, ktoré môžu byť trasou úteku páchateľov,“ uviedla pre server TEK.

Cieľom opatrenia, ktoré je koordinované s rakúskymi partnerskými jednotkami a tamojšími orgánmi, je podľa TEK príprava na zadržanie páchateľa či páchateľov, prípadne poskytnutie aktívnej pomoci v prípade cezhraničného prenasledovania.

Nemecká polícia po pondelkovom teroristickom útoku zvýšila kontrolu hraníc s Rakúskom. Nemecká spolková polícia oznámila, že jej príslušníci teraz pozornejšie sledujú dianie na hraniciach a všímajú si prípadné neštandardné správanie na nemecko-rakúskom pomedzí. Kontroly potom polícia označila zo takticky dôležité.

Taliansko na ochranu hraníc okrem policajtov povolalo podľa médií aj vojakov. Talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová medzitým zvolala bezpečnostnú radu štátu, ktorá bude rokovať nielen o udalostiach vo Viedni, ale aj o nedávnom útoku v juhofrancúzskom Nice. Médiá očakávajú, že rada rozhodne o zvýšení policajnej prítomnosti v celej krajine.

Čo robiť v prípade teroristického útoku

V súvislosti s teroristickým útokom vo Viedni radí Polícia SR občanom, ako sa majú podobnej situácii zachovať. Informuje o tom Polícia SR na svojom profile na sociálnej sieti.

V prípade teroristického útoku kdekoľvek vo svete Polícia SR radí utiecť na bezpečné miesto a nesnažiť sa s teroristami vyjednávať. Zároveň radí skryť sa v prípade, ak by bol útek nebezpečnejší. Odporúča tiež vypnúť si na mobile zvuky aj vibrovanie.

„Zavolaj políciu v momente, keď to bude bezpečné. Zisti si miestne číslo pred cestou alebo volaj 112 kdekoľvek v Európskej únii (EÚ) alebo 158 na Slovensku,“ dopĺňa polícia.

Polícia SR vo svojom profile na sociálne sieti občanom zároveň radí, aby počas teroristických útokov nič nenakrúcali a nezverejňovali, nakoľko sa tak môžu k teroristom dostať ďalšie informácie.

Podľa polície môžu teroristi vďaka tomu ohroziť policajtov aj civilistov. „Nakrúcaním a zverejňovaním neohrozujete iba iných, ale aj seba! Uteč! Skry sa! Zavolaj!,“ pripomína Polícia SR. (sita)

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #teroristický útok #Viedeň #streľba