Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden prevzal v piatok vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia a naďalej vedie v Nevade, Arizone a Georgii. Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump má náskok už len v štátoch Severná Karolína a Aljaška, informuje televízia CNN.

06.11.2020 06:15 , aktualizované: 22:29
biden trump Foto: ,
Medzi kandidátom Demokratickej strany na prezidenta USA Joeom Bidenom a úradujúcim republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom stále prebieha tesný súboj.
debata (848)

V Pensylvánii (20 voliteľov), kde od utorka viedol Trump, má Biden aktuálne náskok o 5587 hlasov (0,1 percentuálneho bodu). Doteraz je tam spočítaných už viac ako 95 percent hlasov. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

V Nevade (6 voliteľov), kde doteraz spočítali 89 percent hlasov, Biden zatiaľ vedie o 11 438 hlasov, teda menej ako jeden percentuálny bod.

V štáte Arizone (11 voliteľov), kde je spočítaných 90 percent hlasov, Biden vedie o 1,6 percentu­álneho bodu so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má 48,5 percenta.

V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, predstavuje Trumpov náskok 1,4 percenta. Šéf Bieleho Domu vedie aj na Aljaške (traja volitelia), a to o takmer 30 percent.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

Trump: Ukradli mi víťazstvo, budem sa súdiť

Americký prezident Trump znovu na tlačovej konferencii tvrdil, že voľby vyhral, ​​ale víťazstvo mu počas sčítania hlasov kradne skorumpovaná mašinéria, ovládaná jeho súpermi z radov demokratov. Žiadne dôkazy pre svoje obvinenia nepredložil a po svojom vyhlásení novinárov opustil bez toho, aby im umožnil položiť mu otázky. Trumpove vyjadrenia podľa BBC odhaľujú slabosť prezidentovho postavenie vo voľbách.

„Viedli sme v mnohých kľúčových štátoch, a to o veľa, ale potom išla čísla prudko dole,“ povedal Trump a sťažoval sa na údajné nepripustenie pozorovateľov k sčítaniu hlasov a na započítavanie údajne sfalšovaných hlasov, zaslaných poštou. Zdôraznil, že keby sa počítali len „zákonné hlasy“, tak by ľahko vyhral. Ale do volieb podľa neho zasiahli veľké médiá, veľké peniaze a veľké technologické firmy. Zdôraznil, že sa o ukradnuté víťazstvo bude súdiť.

Poukázal tiež na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. „Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov,“ poznamenal.

„Trump zopakoval obvinenia z volebných podvodov bez predloženia dôkazov,“ upozornila stanica BBC, podobne ako agentúra Reuters. Tá celé vystúpenie označila za signál, že Trump nie je ochotný ustúpiť svojmu demokratickému súperovi Joeovi Bidenovi.

Republikáni apelujú na Najvyšší súd v súvislosti s Pensylvániou

Republikánska strana v Pensylvánii požiadala v piatok Najvyšší súd Spojených štátov o vydanie príkazu na nepočítanie tých hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri. Informovala o tom televízna stanica CNN.

Tieto korešpondenčné volebné lístky sú od zvyšku hlasov oddelené, čo už nariadila pensylvánska štátna tajomníčka Kathy Boockvarová, ktorá dohliada na priebeh volieb v spomínanom štáte.

Republikáni nepredložili žiadne dôkazy o tom, že okresy nedodržiavajú Boockvarovej príkazy, uviedli však, že „nie je jasné, či ich všetky okresné volebné komisie v povolebnom chaose dodržiavajú“, informuje agentúra AP.

Najvyšší súd štátu Pensylvánia v septembri rozhodol, že hlasy odoslané do 3. novembra a doručené do 6. novembra budú platné. Republikáni rozhodnutie napadli na Najvyššom súde Spojených štátov, avšak neúspešne.

Volebných lístkov, ktoré pošta doručila v tomto spornom trojdňovom časovom úseku, je však tak málo, že výsledok volieb pravdepodobne neovplyvnia, uviedla vo štvrtok Boockvarová, ktorú cituje denník USA Today. Ako príklad uviedla, že niektoré veľké okresy evidujú len 500 takýchto hlasov.

Od Trumpa sa údajne začínajú odvracať ľudia z jeho administratívy

Zdroje blízke Bielemu domu tvrdia, že niektorí predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a členovia jeho kampane sa od neho začínajú v tichosti odvracať. Ako totiž naznačujú doteraz sčítané hlasy v štátoch Pensylvánia a Georgia, Trump k víťazstvu nesmeruje, informuje stanica CNN.

„Je koniec,“ povedal na margo výsledkov utorňajších prezidentských volieb v USA jeden z hlavných poradcov Trumpovej administratívy. Tento nemenovaný predstaviteľ ďalej priznal, že panujú obavy z toho, čo teraz Trump spraví, a to aj bez ohľadu na to, či prizná prehru a uzná víťazstvo demokrata Joea Bidena.

Ako ďalej uviedol, mnohí predstavitelia Trumpovho volebného štábu aj ľudia v Bielom dome vo štvrtok nesúhlasne sledovali litánie jeho klamlivých výrokov počas tlačového brífingu. Viaceré americké médiá prenos prerušili z dôvodu, že Trump šíril niekoľko neopodstatnených konšpiračných teórií a obvinení v súvislosti s údajnou snahou Demokratickej strany o spáchanie volebného podvodu v prospech Bidena.

Trump má síce podľa jeho slov poradcu právo na spochybnenie výsledkov, ale robí to celkom nesprávnym spôsobom. Trump okrem zmienených výrokov podnikol aj právne kroky a žiadal zastavenie procesu sčítavania hlasov vo viacerých kľúčových štátoch.

Ďalší člen Trumpovej kampane uviedol, že prezident je čoraz viac osamotený vo svojich tvrdeniach o ukradnutých voľbách. „Je tu viac-menej sám,“ povedal nemenovaný predstaviteľ na margo údajných volebných podvodov.

Zdroje však dodali, že napriek kritickým hlasom má Trump stále okolo seba spojencov, ktorí mu hovoria to, čo chce počuť. Aj vďaka tomu dráma ďalej pokračuje, uviedli zdroje.

Niektoré osoby v Trumpovej administratíve a Republikánskej strane začínajú nad svojím konaním uvažovať aj vzhľadom na svoje ambície v ďalšej volebnej kampani v roku 2024, vysvetľujú zdroje CNN.

Štát Georgia prepočíta všetky odovzdané hlasy

Americký štát Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu, podľa ktorého sú výsledky volieb v Georgii príliš tesné.

„Keďže je rozdiel takýto tesný, dôjde k prepočítaniu hlasov v Georgii,“ uviedol štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb. Prepočet sa týka aj volieb do amerického Kongresu. Georgia je jediný štát USA, ktorý si tento rok volil aj oboch svojich zástupcov v Senáte.

V Georgii sa hlasy obvykle neprepočítavajú automaticky. O spustenie tohto procesu musí požiadať porazený kandidát, pričom rozdiel nemôže byť vyšší ako 0,5 percentuálneho bodu. Momentálne majú v tomto štáte obaja kandidáti 49,4 percenta hlasov, pričom demokratický kandidát Joe Biden vedie o približne 2000 hlasov. Podľa CNN tam v piatok podvečer zostávalo nezrátaných už len niečo vyše 4000 hlasov.

Predstavitelia štátu Georgia zdôraznili, že rozhodnutie o prepočítaní hlasov bolo prijaté iba kvôli mimoriadne tesnému rozdielu medzi oboma kandidátmi. Podľa nich však nič nenasvedčuje, že by v tomto štáte došlo počas prezidentských volieb k rozsiahlym alebo vážnym volebným podvodom, ako sa to snaží tvrdiť Trumpov volebný štáb.

Prerátavanie hlasov v Georgii môže podľa agentúry DPA trvať až do konca novembra.

Viaceré médiá prerušili prenos

„Prezident sa zdá čoraz viac izolovaný vo svojej republikánskej strane, zatiaľ čo sčítanie hlasov pokračuje,“ napísala agentúra AFP. Upozornila tiež, že niektoré americké televízie v obave z šírenia dezinformácií prerušili vysielanie prezidentovho vystúpenia, hoci Trump sa chopil slova prvýkrát od volebnej noci.

„Sme opäť v neobvyklej situácii, keď (musíme) nielen prerušiť prezidenta Spojených štátov, ale tiež ho opraviť,“ vyhŕkol moderátor Brian Williams zo stanice MSNBC, ktorá veľmi rýchlo prerušila priamy prenos.

CBS, NBC News a ABC News tiež prerušili vysielanie Trumpovej tlačovej konferencie, ktorá v konečnom dôsledku ani nebola tlačovou konferenciou, protože prezident opustil sálu bez pripustenia akýchkoľvek otázok.

CNN sa rozhodla neodpojit Trumpovi mikrofón, však Jake Tapper odprevadil vystúpenie hlavy štátu odsúdením: „Aká je to smutná noc pre Spojené štáty vidieť, ako ich prezident (…) falošne obviňuje ľudí, že sa mu snažia ukradnúť voľby.“

„Prezident Trump bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že voľby boli skorumpované. Prerušili sme tak naše vysielanie a záznam z tlačovej konferencie vymazali zo všetkých našich platforiem. Našou prácou je šíriť pravdivé informácie a nie nepodložené konšpirácie,“ píše sa v stanovisku šéfredaktorky denníka USA Today Nicole Carollovej zverejnenom na twitterovom účte denníka.

Ohradzujú sa aj republikáni

BBC na svojom webe upozornila, že proti Trumpovým tvrdeniam sa ohradil republikánsky guvernér Marylande Larry Hogan, ktorý uviedol na Twitteri, že proti Trumpovým tvrdeniam neexistuje „žiadna obrana“ a že tieto tvrdenia „podkopávajú náš demokratický proces“. Republikánsky člen Snemovne reprezentantov za Illinois Adam Kinzinger na Twitteri prezidenta vyzval, že ak má oprávnené obavy z falšovania, tak nech predloží dôkaz a odovzdá ho súdu. Inak nech prestane šíriť dezinformácie.

Biden nabáda na trpezlivosť

Agentúra AP dala Trumpovo vystúpenie s nepodloženými obvineniami dôveru vo voľby, do kontrastu s vystúpením prezidentovho súpera. Joseph Biden o niekoľko hodín skôr vyzýval k trpezlivosti:

„Demokracia je občas zložitá. Niekedy taky vyžaduje trochu trpezlivosti,“ odkázal Biden takmer dva dni po uzavretí posledných volebných miestností. „Žiadam všetkých, aby zostali v pokoji … Proces funguje. Sčítanie sa dokončuje a (výsledok) budeme vedieť veľmi skoro,“ citovali ho americké médiá.

Kampaň demokratického kandidáta Bidena označila tvrdenia amerického prezidenta Trumpa za „zúfalé a ničím nepodložené“. Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, „že prehráva“.

"Našu demokraciu nám nikto nezoberie. Ani teraz, ani nikdy. Amerika si prešla príliš veľkým množstvom prekážok, vybojovala príliš veľa bitiek a vydržala príliš veľa na to, aby niečo také umožnila, napísal na Twitteri Biden.

V Pensylvánii zadržali mužov podozrivých z plánovania útoku

Polícia v meste Filadelfia v kľúčovom americkom štáte Pensylvánia, kde sa pokračuje v sčítavaní hlasov odovzdaných poštou v prezidentských voľbách, zadržala pred tamojšou volebnou miestnosťou dvoch mužov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Dvojicu zadržali vo štvrtok krátko po 22.00 h (04.00 h SEČ) pred filadelfským kongresovým centrom, kde sa sčítavajú odovzdané hlasy, uviedol denník Philadelphia Inquirer.

Podľa denníka mužov zadržali na základe upozornenia, že do centra smeruje ozbrojená skupina. Ako prvá o tom informovala vo štvrtok večer televízna stanica 6ABC Action News. Podľa ďalších médií ozbrojenci prišli na aute zo štátu Virgínia. Filadelfská polícia podľa agentúry Reuters začala vyšetrovanie pre podozrenie z plánovania útoku na mestské kongresové centrum. K zraneniam podľa medializovaných informácií nedošlo. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne zná­me.

848 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA