Trump zvíťazil na Aljaške, celkové výsledky to neovplyvní

Americký prezident Donald Trump porazil svojho súpera a novozvoleného prezidenta Joea Bidena v štáte Aljaška. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu Edison Research.

11.11.2020 18:11
voľby hlasy USA Foto: ,
Počítanie volebných hlasov zaslaných poštou v jednom z amerických miest.
debata (53)

Trump, republikán, stále neuznal výsledky prezidentských volieb, ktoré sa konali minulý týždeň v utorok a podľa viacerých svetových médií v nich zvíťazil jeho demokratický rival Joe Biden, keď získal 270 voliteľských hlasov potrebných pre celkové víťazstvo.

Ziskom troch hlasov voliteľov za Aljašku sa však nezmení výsledok prezidentských volieb z 3. novembra.

Biden medzitým vyhlásil, že Trumpove odmietanie uznať výsledky volieb je „trápne“ a na jeho odkaze zanechá hanebnú stopu. „Úprimne si myslím, že je to trápne. Neviem, ako to mám povedať taktne – neprispeje to k prezidentovmu odkazu,“ povedal Biden na margo Trumpovho postoja.

V Georgii ručne prepočítajú všetky hlasy

Americký štát Georgia ručne prepočíta všetky hlasy odovzdané počas prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnili 3. novembra. V stredu to oznámil tamojší štátny tajomník Brad Raffensperger, informujú agentúry AP a DPA.

Kancelária štátneho tajomníka dohliadajúca na priebeh volieb chce s prepočtom začať do konca týždňa a dokončiť ho do 20. novembra. Výsledky v Georgii sú natoľko tesné, že úplný prepočet hlasov pomôže budovať dôveru vo volebný proces, uviedol Raffensperger.

Po certifikácii výsledkov spomínaného ručného prepočtu hlasov môže porazený kandidát požiadať o ďalšie prepočítanie, ktoré vykoná stroj, priblížil Raffensperger, ktorý má na starosti dohľad nad priebehom volieb v Georgii.

Georgia je jedným z troch štátov USA, v ktorých ešte nie je určený víťaz prezidentských volieb. Novozvolený prezident Biden tu po zrátaní 99 percent hlasov vedie nad úradujúcim šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o približne 14 000 hlasov. Okrem Georgie ešte nie je známy víťaz ani v štáte Arizona a Severná Karolína, uviedla stanica CNN.

Biden sa v sobotu stal víťazom amerických prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident tým presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov, ktorú potreboval na potvrdenie víťazstva. Biden neskôr zvíťazil i v štáte Nevada a celkovo zatiaľ získal 279 z 538 hlasov voliteľov.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Biden a jeho tím sa naďalej pripravujú na prevzatie moci 20. januára, čo je deň inaugurácie nového prezidenta.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Georgia #Aljaška #Donald Trump #prezidentské voľby v USA