Boje v etiópskom Tigray pokračujú, povstalci zaútočili na letiská v susednom regióne

Vláda etiópskej oblasti Tigray dnes uviedla, že v odvete za bombardovanie federálneho letectva zaútočila raketami na dve letiská v susednom regióne Amhara. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa incidentom ďalej prehlbuje vnútorné ozbrojený konflikt v druhej najľudnatejšej krajine Afriky.

14.11.2020 17:51
Etiópia / Tigray / Foto: ,
debata (2)

Pri raketovom útoku z piatkového večera bolo poškodené letisko Gondar, ktoré leží v oblasti Amhara neďaleko hraníc s Tigrayom. Podľa svedkov bol poškodený letiskový terminál. Ďalšia raketa mierila na amharské letisko Bahir Dar, cieľ však minula a dopadla v jeho blízkosti, uviedla vláda v Addis Abebe.

Medzi etiópskou vládou a Frontom ľudového oslobodenia Tigray (The Tigray People's Liberation Front – TPLF), ktorý najsevernejší etiópsky štát kontroluje, panovalo dlhodobé napätie, ktoré prerástlo do vojenských stretov vrátane náletov federálnych etiópskych síl.

Ofenzíva vládnych síl proti miestnym milíciám v Tigray začala 4. novembra, kedy premiér Abiy Ahmed obvinil sily TPLF z útoku na vojenskú základňu v Tigray. Boje si doteraz vyžiadali stovky mŕtvych a podľa mimovládnych organizácií vyústili aj do masakrov civilného obyvateľstva. OSN hovorí o vlne tisícov utečencov do susedného Sudánu. „Ak útoky na ľudí etiópskej oblasti Tigray neustanú, útoky sa zintenzívnia,“ uviedol vo vyhlásení hovorca TPLF Getaču Reda.

Etiópsky premiér skôr povedal, že vládne lietadlá bombardovali v Tigray vojenské ciele. Podľa jeho kabinetu má operácia za cieľ obnoviť vládu práva v horskom regióne s piatimi miliónmi obyvateľov. Jednotky patriace regionálnej vláde v Amhara sa zúčastňujú bojov proti bojovníkom Tigray po bohu federálnych vojsk.

OSN a Africká únia vyjadrili obavy, že sa boje rozšíria i do ďalších častí Etiópie a že destabilizujú celú širšiu oblasť Afrického rohu.

Obyvateľstvo Tigray, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva, malo v minulosti pod kontrolou etiópsku politiku. Ich vplyv sa však zmenšil, keď sa v roku 2018 k moci dostal premiér Ahmed z etnika Oromo, a potom, čo TPLF vlani vystúpila z jeho koalície.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia