Za 10-tisíc libier vydražili zrkadlo, ktoré patrilo popravenej kráľovnej Antoinette

Za 10-tisíc libier (vyše 11-tisíc eur) sa v Británii vydražilo zrkadlo, ktoré kedysi patrilo francúzskej kráľovnej Márii Antoinette.

14.11.2020 18:18
debata

Posledných štyridsať rokov viselo v kúpeľni doterajšieho majiteľa, informovala stanica BBC. „Je skvelé si predstaviť, že sa do zrkadla pozerala samotná Mária Antoinetta,“ povedal zástupca aukčnej siene East Bristol Auctions. „Ukazuje to, že každodenné predmety, ktoré máme, často môžu skrývať tajomstvo, vďaka ktorým majú cenu malého imania,“ dodal.

Zrkadlo s rozmermi 50 × 40 centimetrov má na sebe pripevnený štítok, ktorý potvrdzuje, že bolo majetkom Márie Antoinetty. Podľa zástupcu aukčnej siene si ale jeho doterajší majiteľ myslel, že „ide skôr o žart a nie je to najskôr pravda“. Preto vzácnu pamiatku, ktorú zdedil v 80. rokoch minulého storočia od príbuzného, zavesil do jednej z kúpeľní vo svojom dome.

Pravosť zrkadla sa ale podarilo overiť. Vyskytuje sa totiž na zozname dražených vecí z majetku niekdajšieho francúzskeho cisára Napoleona III. z roku 1889. Cisárová manželka Eugénia sa o život Márie Antoinetty zaujímala a zbierala predmety s ňou spojené.

K dispozícii bude čoskoro v aukcii aj biela črievička popravenej kráľovnej, ktorú budú dražiť v nedeľu vo Versailles pri Paríži. Vyvolávacia cena je medzi 8-tisíc a 10-tisíc eurami, informovala agentúra AFP.

Mária Antoinetta bola manželkou francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI a dcérou kráľovnej Márie Terézie. Ona aj jej manžel boli v roku 1793 počas Veľkej francúzskej revolúcie popravení gilotínou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Antoinetta