Kvalita vládnutia sa v štátoch afrického kontinentu zhoršila prvýkrát od roku 2010

Kvalita vládnutia v štátoch afrického kontinentu sa v minulom roku prvýkrát za celé desaťročie znížila.

17.11.2020 17:29
Afrika / mapa / Foto: ,
debata (3)

Potvrdil to každoročný výskum Nadácie Mo Ibrahima. Tá zostavuje od roku 2007 index kvality vládnutia a správy vecí verejných v Afrike.

Index vlani zaznamenal pokles o 0,2 na 48,8 bodov. Hoci v priemere africké štáty v posledných rokoch zaznamenali zlepšenie v oblasti rozvoja ľudských zdrojov a ekonomických príležitostí, index v rokoch 2010 až 2019 klesal v oblastiach bezpečnosti, rovnoprávnosti a spravodlivosti, spolu s účasťou na rozhodovaní.

„Nespokojnosť a nedôvera občanov vo vlády rastie,“ uviedol šéf nadácie a podnikateľ Mo Ibrahim. Podľa neho v tom má rolu i to, že veľkú časť afrického obyvateľstva tvoria mladí ľudia. „Mladí sú nároční a vlády im musí vyhovieť,“ uviedol.

V rokoch 2010 až 2019 sa celkový index všetkých afrických štátov zvýšil o 1,2 bodu na celkových 49. Zlepšenie hodnotenia zaznamenali krajiny, kde žije vyše 60 percent obyvateľov Afriky.

Skokanom je Gambia, ktorej skóre sa zlepšilo o 9,2 bodov a medzi 54 africkými štátmi sa umiestnila na 16. priečke. V desaťročnom hodnotení sa naopak prepadala Líbya, a to o 5,5 bodov. Severoafrická krajina je momentálne na 46. priečke.

Najlepšie hodnotenie kvality vlády a správy verejných vecí dosahujú malé ostrovy ako Maurícius, Kapverdy alebo Seychely. Na konci hodnotenia sa nachádzajú štáty, ktoré boli poznačené zdĺhavými občianskymi vojnami, ako Eritrea, Južný Sudán alebo Somálsko.

Ako ale ďalej upozorňujú autori prieskumu, v niektorých štátoch nemusí byť vývoj jednoznačný vo všetkých kategóriách. Najčastejšie sa zlepšujú africké štáty v kategórii ľudských zdrojov, naopak naopak zhoršenie bolo najviac zaznamenané v oblasti účasti na rozhodovaní a rovnoprávnosti.

Index sa utvára na základe 79 ukazovateľov rozdelených do štyroch kategórií a berie do úvahy kvantitatívne údaje i hodnotenie samotných obyvateľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika