Slovinský premiér podporil Maďarsko a Poľsko v ich spore so zvyškom EÚ

Slovinský predseda vlády Janez Janša podporil Maďarsko a Poľsko v ich spore so zvyškom Európskej únie, keď v liste zaslanom predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi odsúdil mechanizmus podmieňujúci vyplácanie finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu. Uviedli to v stredu tlačové agentúra Belga a AFP.

18.11.2020 17:30 , aktualizované: 22:25
Janez Janša / Charles Michel / Foto: ,
Zľava predseda slovinskej vlády Janez Janša a predseda Európskej rady Charles Michel počas stretnutia v sídle rady v Bruseli 9. júla 2020
debata (43)

Zástupcovia Maďarska a Poľska na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín pri EÚ zablokovali prijatie sedemročného rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027, s ktorým priamo súvisí aj ozdravný plán po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur. Dôvodom postoja oboch krajín je odmietnutie uvedeného mechanizmu kondicionality.

Slovinský premiér Janez Janša, blízky priateľ šéfa maďarskej vlády Viktora Orbána, v štvorstranovom liste pre Charlesa Michela odsúdil „dvojaký meter“, ktorý chcú inštitúcie EÚ použiť prostredníctvom mechanizmu podmienenosti čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu.

„Len nezávislý súdny orgán môže povedať, čo je právny štát, nie politická väčšina,“ napísal Janša v liste zaslanom v utorok (17. novembra) predsedovi Európskej rady.

Slovinský veľvyslanec pri EÚ však v pondelok počas hlasovania v Bruseli nepodporil pozície Maďarska a Poľska a nezablokoval prijatie dlhodobého rozpočtu a ozdravného plánu. Rovnako sa zachovali aj delegácie Českej republiky a Slovenska, ktoré spolu s Maďarskom a Poľskom tvoria Vyšehradskú štvorku (V4).

Premiéri Poľska a Maďarska Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán v súvislosti s prijatím budúceho rozpočtu EÚ obvinili niektoré únijné štáty z vydierania.

Morawiecki v stredu pri prejave v poľskom sejme (parlamente – pozn. red.) poukázal na nerovné zaobchádzanie s niektorými členmi EÚ. „Ak naši partneri nepochopia, že nesúhlasíme s nerovným zaobchádzaním so štátmi, s palicou v ruke, ktorá bude použitá proti nám len preto, že sa niekomu nepáči naša vláda, potom skutočne to veto nakoniec použijeme,“ vyhlásil Morawiecki.

Európska únia musí byť podľa neho založená na práve a právnej istote. „Bez princípu právnej istoty je EÚ mechanizmom náhodných rozhodnutí eurokratov a de facto európskej oligarchie,“ tvrdí poľský premiér.

„Ak bude tento návrh (rozpočtu EÚ – pozn. red.) prijatý, padnú prekážky v spájaní podielu členských krajín na spoločných fondoch s podporou migrácie a vo využívaní finančných prostriedkov na vydieranie krajín, ktoré sa stavajú proti migrácii,“ uviedol Orbán podľa vyhlásenia citovaného agentúrou MTI.

Agentúra Reuters pripomína, že ani v rozpočte, ani v balíku na podporu ekonomík nie sú žiadne konkrétne dohody týkajúce sa migrácie, ktorú maďarský premiér dlhodobo vykladá ako hrozbu pre európsku identitu a kultúru.

Europarlament neustúpi zo svojej pozície

Európsky parlament (EP) v stredu vyzval Radu EÚ (členské krajiny), aby čo najskôr schválila dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 – 2027 a umožnila ratifikačný proces v krajinách, ktoré si to vyžadujú.

Parlament upozornil, že neustúpi zo svojej pozície ohľadom mechanizmu ktorý podmieňuje prístup k európskym fondom dodržiavaním zásad právneho štátu.

Konferencia predsedov, ktorú tvoria predseda EP David Sassoli a vedúci politických skupín zastúpených v zákonodarnom zbore EÚ po stredajšom zasadnutí zdôraznila, že EP už neurobí žiadne ďalšie ústupky, čo sa týka dlhodobého rozpočtu a takzvaného mechanizmu kondicionality.

„Žiadame Radu, aby tento balíček prijala a čo najskôr spustila ratifikačný proces. Vedenie Európskeho parlamentu vyjadruje hlboké poľutovanie nad oneskorením a opakuje, že dosiahnuté dohody o viacročnom finančnom rámci aj o zásadách právneho štátu sú už uzavreté a v žiadnom prípade ich nemožno znovu otvárať,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EP.

Vyhlásenie EP je zároveň odkazom pre premiérov a prezidentov členských krajín EÚ, ktorý budú o tejto kríze rokovať počas štvrtkového mimoriadneho videosummitu.

Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune podľa tlačovej agentúry AFP v stredu večer uviedol, že ak sa nenájde dohoda s Budapešťou a Varšavou, Únia pôjde ďalej aj bez nich.

Beaune vo vystúpení pred členmi francúzskeho Senátu spresnil, že Francúzsko spolu s nemeckým predsedníctvom v Rade EÚ hľadá praktické riešenia ako vyriešiť túto situáciu.

„Ale uvidíme, ak to bude v krajnom prípade potrebné, ako bude možné pokračovať ďalej aj bez blokujúcich krajín,“ odkázal na adresu Maďarska a Poľska.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #právny štát #Janez Janša #rozpočet EÚ