Súdy udelili pokutu dvom aktivistkám formácie Pussy Riot

Ruský súd v pondelok udelil pokutu dvom aktivistkám punkovej formácie Pussy Riot za to, že 7. októbra, v deň narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina, pripevnili na niekoľko vládnych budov dúhové vlajky, známe ako symbol LGBTI komunity, informovala agentúra AFP.

23.11.2020 17:22
debata (20)

Členovia protikremeľskej skupiny pripevnili v deň Putinových 68. narodenín dúhové vlajky na niekoľko moskovských budov vrátane budovy Najvyššieho súdu a sídla Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Dva okresné súdy uložili aktivistkám formácie Pussy Riot Mariji Aľochinovej a Veronike Nikulšinovej pokuty vo výške v prepočte 166 a 111 eur, uviedol pre AFP právnik Sergej Telnov. Aktivistky údajne porušili zákon týkajúci sa masového zhromažďovania.

„Proti týmto rozhodnutiam v Moskve sa určite odvoláme a ak ich nezrušia, obrátime sa na Európsky súd pre ľudské práva,“ dodal Telnov a zdôraznil, že moskovské súdy porušili ustanovenia Európskeho dohovoru o ľudských právach, zaručujúce slobodu prejavu a zhromažďovania.

Formácia Pussy Riot na svojom facebookovom profile protest označila za „narodeninový darček“ pre Putina a spolu s ním publikovala zoznam niekoľkých požiadaviek. Aktivisti vyzvali prezidenta na zrušenie zákona zameraného proti „homosexuálnej propagande“, ktorý fakticky zakázal LGBT aktivizmus.

Putin začiatkom roka označil manželstvo za „spojenie medzi mužom a ženou“ a jednou z viacerých zmien, ktorými prešla ruská ústava, bolo faktické zakázanie manželstva osôb rovnakého pohlavia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pussy Riot #Vladimir Putin #LGBTI+