Irán po vražde jadrového fyzika chce uzákoniť navýšenie úrovne obohacovania uránu

V iránskom parlamente v utorok prešiel v prvom čítaní návrh zákona, ktorý má krajine umožniť obohacovať urán na 20 percent a vypovedať ďalšie podmienky dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

01.12.2020 16:33
Irán / Ajatoláh Ali Chamenejí / Foto:
Najvyšší duchovný líder Iránu Ajatoláh Ali Chamenejí
debata (2)

Zákon bol navrhnutý krátko po zavraždení jadrového fyzika Mohsena Fachrizáde Mahábádího, ktorý podľa Izraela viedol iránsky vojenský jadrový program. Teherán vraždu vedca pripisuje Izraelu.

Dnešnú schôdzu parlamentu i následné hlasovanie prenášal naživo štátny rozhlas. Návrh musí prejsť ešte druhým čítaním a zákon musí schváliť najvyšší duchovný Ajatoláh Ali Chamenejí. Parlament ovládajú konzervatívni poslanci, ktorí už v minulosti žiadali, aby vláda v otázke jadrového programu zaujala rozhodnejšie stanovisko.

Teherán v roku 2015 podpísal so šiestimi štátmi dohodu, ktorá umožnila zrušenie medzinárodných protiíránskych sankcií výmenou za spomalenie jadrového programu v Iráne. Niektoré štáty vrátane Izraela sú však presvedčené, že Iránci usilujú o jadrovú zbraň, čo Teherán popiera.

USA pred dvoma rokmi jednostranne od dohody odstúpili a potom začal niektoré jej body vypovedať tiež Irán.

Irán už teraz obohacuje urán na 4,5 percenta, zatiaľ čo dohoda mu dovoľovala obohacovať len do 3,67 percenta. Navyšuje tiež nad stanovený limit zásoby obohateného uránu a inštaluje vysoko-kapacitné centrifúgy.

Pred uzavretím dohody sa v iránskych centrifúgach urán obohacoval na 20 percent, na výrobu jadrovej bomby je potrebný urán obohatený na 90 percent.

Fachrizáde viedol sekciu ministerstva obrany nazývanú odbor pre výskum a inovácie. Podľa Izraela ale predovšetkým riadil zbrojný jadrový program. Izraelčania sa domnievajú, že pre Irán je strata tohto odborníka ťažko nahraditeľná. V minulých rokoch bolo zabitých niekoľko iných iránskych expertov v jadrovej technológii, Iránci tieto vraždy rovnako spájali s Izraelom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #iránsky jadrový program