Čierny Peter v Holandsku. Je to iba folklór, alebo ide o rasizmus?

Zwarte Piet patrí v Holandsku k sviatku svätého Mikuláša, deťom dáva bonbóny. V preklade Čierny Peter má čiernu kožu, afro účes a zvoniace náušnice. Kým podľa tradície ide o folklórny prvok, kritici tvrdia, že postava pripomína koloniálnu minulosť krajiny a vyvoláva rasistické predsudky.

09.12.2020 17:07
Netherlands Foto:
Demonštrantka proti postave Čierneho Petra v Haagu. FOTO: SITA/AP
debata (15)

Žoviálna figúrka Zwarte Piet sa vyskytuje všade počas osláv v holandských uliciach na mikulášsky sviatok. Traduje sa, že tento svätý starček s bielou bradou, červenou mitrou a červenobielom odeve sa každý rok doplaví na lodi zo Španielska, aby oslávil svoj sviatok. Večer si vo väčšine holandských rodín deti rozbaľujú darčeky a spievajú. Svätý Mikuláš potom na koni a spolu s ním Zwarte Piet obchádzajú domy a obdarúvajú dievčatká a chlapčekov. Mikulášsky sviatok má korene v 16. storočí, Zwarte Piet sa prvý raz objavil v polovici 19. storočia. V ilustrovanej knižke Svätý Mikuláš a jeho služobník sa táto postava ukazuje po boku Mikuláša ako jeho pomocník, ktorý má na sebe maurský odev.

Odporcovia Čierneho Petra hovoria, že pripomína obdobie, keď Holanďania vykorisťovali otrokov, zvlášť v Suriname, čo je prímorský štát v Južnej Amerike. Zwarte Piet v poslednom čase vyvoláva na sociálnych sieťach až zúrivé výmeny názorov.

Kampaň proti čiernemu služobníkovi Mikuláša vedie skupina Kick Out Zwarte Piet (Vyhoďte Čierneho Petra). Údajný rasistický charakter postavy pravidelne kritizujú umelci pochádzajúci z Afriky a zo Surinamu. Ozývajú sa aj celebrity v zahraničí. Napríklad americká televízna hviezda Kim Kardashianová sa na sociálnej sieti vyjadrila proti tejto holandskej tradícii, pričom ju označila za znepokojujúcu.

Po búrlivých debatách zaznamenal Zwarte Piet zmenu v roku 2014. Svätého muža prvýkrát sprevádzal Peter Syr, ktorý mal žlto pomaľovanú tvár. Odvtedy sa veľa škôl, úradov a programov štátnej televízie rozhodlo už nenalíčiť postavu načierno.

Diskusie upútali pozornosť jedného výboru OSN, ktorý pred piatimi rokmi uviedol, že Čierneho Petra veľa ľudí považuje za pozostatok otroctva. O rok neskôr holandská verejná ochrankyňa práv dieťaťa vyhlásila, že Zwarte Piet dokonca porušuje dohovor o právach dieťaťa a že môže viesť k diskriminácii, vylúčeniu zo spoločnosti a prenasledovaniu. Žaloby s cieľom zakázať tradíciu však súdy dosiaľ zakaždým zamietli.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Holandsko #rasizmus